Syrop,
wcale nie na kaszel, lecz do wszelkich napojów zaczynając od kawy kończąc na
drinkach, do ciast, ponczów itd. Łatwy w przygotowaniu, a o kremie niżej.
Syrop miętowy
przepis autorski
(250ml)
1/2 szklanki liści mięty
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru, można więcej, jeśli chcecie zwiększyć konsystencję
Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj, ciągle mieszając, przez ok. 10 minut. Wybierz listki mięty, przelej syrop do słoiczka i gotowe!
W
identyczny sposób można przygotować syrop bazyliowy itd.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
O kremie kasztanowym wspominałam TU (klik), lecz wycofali go
wtedy ze sprzedaży, teraz gdy powrócił, a wiem, że kilka osób było nim
zainteresowane, informuję Was o tym! Można go zakupić na stronie eko-market
(klik).
Używam go do makaroników, z którymi smakuje idealnie. Można go
dodać do pancakes, do ciasta, lub wyciskać z tubki na wierzch. Tyle możliwości,
że hoho…
Jeśli mowa o pancakes, zostało kilka dni do końca głosowania na moje naleśniki, w Wyborach Kulinarnego Bloga roku 2012! Jeśli uważacie, że zasługuję na Wasz głos, to klikajcie na link i głosujcie, z góry dziękuję! :) Każdy Wasz jeden głos to uśmiech.
Pozdrawiam,
muffinka
PS
Byłam wreszcie w Tralalala Cafe. Mam w planach recenzję, bo kawiarnia jest tego warta. Dopisana narazie na listę wyjątkowych miejsc, do których chodzimy z M.
A co tam konsumowaliśmy? A potężne 3 gałki lodów nakładanych szpachelką do małego rożka, co tu było największym problemem, ale moim zdanim zaletą, gdyż było dużo zabawy :) Pistacjowe, miętowe i tiramisu!
2 komentarze:
Taki domowy syrop warto miec pod reka!
Świetny pomysł :)
Sama jedynie robię syrop z cebuli... na kaszel.
Ale syrop z mięty zamiast listków... hmm muszę wypróbować!
Prześlij komentarz