poniedziałek, 14 maja 2012

Zdrowa tarta w kropki z rabarbarem i truskawkami


Tarta w kropki, czyli rozpływający się w ustach rabarbar i truskawki z kremem imbirowo-cynamonowym w otoczce mleczno-czekoladowego ciasta.

Zdrowa, bo więcej w niej mąki żytniej i owsianej niż pszennej, a do tego cukier trzcinowy!

 

  

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i truskawkami

przepis autorski

(forma do tarty) 


nadzienie:

35 dag rabarbaru (2 łodygi)

20 dag truskawek (koniecznie krajowych)

100g cukru trzcinowego (klik)

 

ciasto kruche:

150g masła

125g mąki pszennej

125g mąki żytniej razowej

50g mąki owsianej, użyłam ekologicznej (klik)

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki napoju sojowego (klik)

2 żółtka


efekt kropek, czyli krem:

2 żółtka

2 łyżki cukru trzcinowego

1/4 łyżeczki cynamonu

2 cm starty kawałek imbiru

1 1/2 łyżki mąki pszennej 

 

zamiast cukru trzcinowego – cukier biały, lecz tarty wtedy zdrową nie nazwiemy

zamiast masła – margaryna. Spokojnie możesz dokonać takiej alternatywnej zamiany, gdyż dzięki napoju sojowemu tarta nie straci swego maślanego smaku

zamiast napoju sojowego – tłuste mleko


Rabarbar obierz i przekrój wzdłuż, a następnie w kostkę. Truskawki oczyść i pokrój na ćwiartki. Przełóż owoce do durszlaka, który ustaw w misce. Zasyp je cukrem i odstaw.

Masło pokrój w kostkę i rozetrzyj palcami z mąką, dodaj resztę składników i zagnieć. Kulę z ciasta schowaj na minimum 30 minut do lodówki.

Żółtka utrzyj przez 5-8 minut z cukrem i przyprawami, dodaj mąkę i ucieraj do uzyskania jednolitej masy.

Przełóż owoce do rondelka, zalej syropem, który spłynął do miski i gotuj przez 5-8 minut.

Ciasto podziel na dwie części. Obydwie rozwałkuj, jedną wyłóż na spód tarty i schowaj na 10 minut do zamrażarki. W drugiej powycinaj kółka.

Rozgrzej piekarnik do 180oC.

Piecz spód przez 10 minut. Następnie wyłóż na niego owoce, krem i nakryj drugą częścią ciasta. Piecz 35-40 minut w tej samej temperaturze.

Ostudź i zajadaj, choć na ciepło smakuje równie nieziemsko!

Najlepiej z kleksem bitej śmietany i kawą.

 

W drugiej części ciasta możesz zamiast kółek powycinać inne kształty.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Chciałabym Wam polecić książkę 2 w 1, (dwa w jednym, bo zawiera powieść "Dwie poważne damy" i dramat "W letnim domku") autorstwa Jane Bowles.
Zacznę od tego, że nie jestem molem książkowym,
że z powyższej sterty książek przeczytałam trzy, lecz tylko J. Bowles jest godna polecenia.
Rekomenduję książki jeszcze rzadziej niż je czytam, bo muszą być naprawdę dobre, żeby ktoś poświęcił im swój cenny czas, zwłaszcza ktoś taki, kto za nimi nie przepada.
Zawsze myślałam, że pochłaniacze książek czytają i przełkną wszystko, jest tak?
Wracając do cudownej Jane (zdjęcie poniżej - źródło), która pisze tak jak lubię (mało osób pisze w ten sposób, piszą tak dwie blogerki*) i żyła w czasach, które lubię. Bardzo chciałabym Wam napisać coś więcej o tych książkach, ale niestety nie potrafię, musicie mi po prostu uwierzyć. Powiem, że są o bardzo ciekawych kobietach, które żyją w dość niecodzienny sposób i mają nadzwyczajny sposób myślenia.



Pozostawię Wam jeszcze dwa ujęcia tytułowych owoców (rabarbaru i truskawek) i zdjecie mnie, z analogiem, zastanawiającą się jakby tu zrobić dobre zdjęcie.






Pozdrawiam,
muffinka
* To Holga z Add&mix i Ania ze Strawberriesfrompoland :)

6 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

Krem imbirowo-cynamonowy brzmi kusząco;)

mojetworyprzetwory pisze...

Piękna ta Twoja tarta, taka... rystkalna...organiczna, zdrowa...Pyszna!

Maggie pisze...

Imbir, cynamon, truskawki i rabarbar? Wchodze w to :)
A ksiazki poszukam.

Karenira pisze...

Świetnie wygląda ta tarta :)

Dota pisze...

ale sie dzieje...jaki fajny post:)

Canette pisze...

A właśnie dzisiaj szukałam na internecie jakiś ciekawych książek, które ktoś poleca, żeby przeczytać i proszę trafiłam do Ciebie :) Dziękuję, a ciasto wygląda bardzo smacznie :D

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...