wtorek, 29 maja 2012

Szybki syrop miętowy i krem kasztanowy.


 


Syrop, wcale nie na kaszel, lecz do wszelkich napojów zaczynając od kawy kończąc na drinkach, do ciast, ponczów itd. Łatwy w przygotowaniu, a o kremie niżej. 


Syrop miętowy

przepis autorski

(250ml) 


1/2 szklanki liści mięty

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru, można więcej, jeśli chcecie zwiększyć konsystencję

 


Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj, ciągle mieszając, przez ok. 10 minut. Wybierz listki mięty, przelej syrop do słoiczka i gotowe!

 


W identyczny sposób można przygotować syrop bazyliowy itd.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

O kremie kasztanowym wspominałam TU (klik), lecz wycofali go wtedy ze sprzedaży, teraz gdy powrócił, a wiem, że kilka osób było nim zainteresowane, informuję Was o tym! Można go zakupić na stronie eko-market (klik).



Używam go do makaroników, z którymi smakuje idealnie. Można go dodać do pancakes, do ciasta, lub wyciskać z tubki na wierzch. Tyle możliwości, że hoho…

Jeśli mowa o pancakes, zostało kilka dni do końca głosowania na moje naleśniki, w Wyborach Kulinarnego Bloga roku 2012! Jeśli uważacie, że zasługuję na Wasz głos, to klikajcie na link i głosujcie, z góry dziękuję! :) Każdy Wasz jeden głos to uśmiech.

Pozdrawiam,
muffinka

PS
Byłam wreszcie w Tralalala Cafe. Mam w planach recenzję, bo kawiarnia jest tego warta. Dopisana narazie na listę wyjątkowych miejsc, do których chodzimy z M.
A co tam konsumowaliśmy? A potężne 3 gałki lodów nakładanych szpachelką do małego rożka, co tu było największym problemem, ale moim zdanim zaletą, gdyż było dużo zabawy :) Pistacjowe, miętowe i tiramisu!

2 komentarze:

Maggie pisze...

Taki domowy syrop warto miec pod reka!

Unknown pisze...

Świetny pomysł :)
Sama jedynie robię syrop z cebuli... na kaszel.

Ale syrop z mięty zamiast listków... hmm muszę wypróbować!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...