środa, 16 maja 2012

Jabłka pod migdałowo-imbirowym płaszczykiem = crumble


Złociste, cynamonowe, karmelowe, miękkie kawałki jabłek pieczone pod imbirowym ciastkiem, zrobionym z mączki migdałowej i płatków owsianych.

 

 

 

Jabłka pod migdałowo-imbirowym płaszczykiem = crumble

przepis autorski

(2 kokilki) 

 

300g jabłek

2 łyżki cukru palmowego (klik)

łyżeczka cynamonu 

 

200g mączki migdałowej (klik)

40g cukru pudru

125g masła

2cm kawałek imbiru

łyżeczka śmietany

2 łyżki płatków owsianych 

 

masło do wysmarowania kokilek

 

 

zamiast cukru palmowego – biały cukier (cukier palmowy ma karmelowy posmak)

zamiast mączki migdałowej – zmielone płatki migdałów (mączka jest z nieblanszowanych migdałów) 


Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cukier wymieszaj z cynamonem.

Mączkę wymieszaj z cukrem pudrem i rozetrzyj z masłem. Dodaj starty imbir, śmietanę, płatki owsiane i zagnieć. Schowaj na 10 minut do zamrażarki.

Nagrzej piekarnik do 180oC.

Z ciasta uformuj dwa grube, okrągłe ciastka.

Kokilki wysmaruj masłem, posyp cukrem z cynamonem, ułóż piętro z jabłek posyp cukrem z cynamonem, ułóż kolejną warstwę, posyp cukrem z cynamonem i przykryj ciastem, dociskając je do brzegów kokilki.

Piecz 35-40 minut, podawaj ciepłe lub zimne. 

Crumble możesz zrobić w większej formie, a ciasto standardowo pokruszyć.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Na imbir ochotę mam zawsze!

Miłej środy,

Pozdrawiam,
muffinka

6 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

mrau! pyszności ;]

Maggie pisze...

Ta imbirowa pierzynka bardzo intrygujaca!

Panna Malwinna pisze...

Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia takiego crumble;)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja ostatnio pierwszy raz robiłam crumble i bardzo przypadło mi do gustu :)

Brenia pisze...

Oj, apetycznie tu u Ciebie :)

Samantha pisze...

Twoje wyglada bardzo apetycznie i kusząco ! Pozdrawiam :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...