Retro, bo przepis dość stary i lubię to słowo (jak słowo vintage),
Leonilowe, bo autorką jest s. Leonila,
z cynamonowymi kawałkami rabarbaru,
lekkie i puszyste, jak chmurka,
przesiąknięte syropem rabarbarowym
i z pełnoziarnistą kruszonką.
Retro, Leonilowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i syropem rabarbarowym
przepis zmodyfikowany na podst. przepisu z książki s. Leonili
(blacha)
ciasto:
500g mąki pszennej
50g drożdzy
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
rabarbar:
450g rabarbaru
100g cukru
łyżeczka cynamonu
kruszonka:
100g mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Włóż do durszlaka, zasyp cukrem i cynamonem i postaw na misce. Pozostaw na godzinę, dwie. Wytworzy Ci się syrop, w misce, a rabarbar straci trochę wody (to dobrze! :)). Nie wylewaj syropu.
Rozpuść masło, podgrzej mleko, a drożdze rozetrzyj z łyżką cukru. i odstaw na kilka minut. Jajka ubij z pozostałym cukrem. Wszystko to dodaj do przesianej mąki i wymieszaj drewnianą łyżką (5 minut). Zostaw na godzinę by podrosło i ponownie wymiszaj. Gdy ponownie podrośnie, po około godzinie, wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozłóż rabarbar i posyp kruszonką. Odstaw na niecałą godzinę do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Stan upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem.
Wyjmij, ostudź, podziurkuj trochę wykałaczką i zalej syropem rabarbarowym.
500g mąki pszennej
50g drożdzy
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
rabarbar:
450g rabarbaru
100g cukru
łyżeczka cynamonu
kruszonka:
100g mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Włóż do durszlaka, zasyp cukrem i cynamonem i postaw na misce. Pozostaw na godzinę, dwie. Wytworzy Ci się syrop, w misce, a rabarbar straci trochę wody (to dobrze! :)). Nie wylewaj syropu.
Rozpuść masło, podgrzej mleko, a drożdze rozetrzyj z łyżką cukru. i odstaw na kilka minut. Jajka ubij z pozostałym cukrem. Wszystko to dodaj do przesianej mąki i wymieszaj drewnianą łyżką (5 minut). Zostaw na godzinę by podrosło i ponownie wymiszaj. Gdy ponownie podrośnie, po około godzinie, wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozłóż rabarbar i posyp kruszonką. Odstaw na niecałą godzinę do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Stan upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem.
Wyjmij, ostudź, podziurkuj trochę wykałaczką i zalej syropem rabarbarowym.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Gdy to się wszystko skończy,
to zabiorę się za czytanie bardzo starej książki kucharskiej (na zdjęciu Leonilowa), której pożółkłe kartki są przesiąknięte innymi kuchniami, w których były.
Pozdrawiam,
muffinka
9 komentarzy:
dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem
Ale smacznie wyglada...
a przepis jest przecież w książce,,, wszystko czytelne:-)
dla chcącego nic trudnego
pozdrawiam i wszystkiego dobrego
No to czekam na przepis, bo choc retro i vintage poza kuchnia mnie nie kreca, to w kuchni jak najbardziej :)
czekam!i tez jestem amatorką uwielbiającą ów słowa;))
ów słowa są fajne, ale nie na mój gust ... ;) Za to bardo chętnie spróbuje ciasta <3
też mam tą książkę :) a retro też nadużywam:)
fanie wygląda!
powodzenia w nauce!
życie & podróże
gotowanie
długopisem po książce :o
najgorsza rzecz na świecie!
Kocham takie ciasto. Kwaśny rabarbar w słodkim niebie :)
Prześlij komentarz