wtorek, 22 maja 2012

Retro, Leonilowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i…


Retro, bo przepis dość stary i lubię to słowo (jak słowo vintage),

Leonilowe, bo autorką jest s. Leonila,

z cynamonowymi kawałkami rabarbaru,

lekkie i puszyste, jak chmurka,

przesiąknięte syropem rabarbarowym

i z pełnoziarnistą kruszonką.

  

Retro, Leonilowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i syropem rabarbarowym

przepis zmodyfikowany na podst. przepisu  z książki s. Leonili

(blacha)

ciasto:
500g mąki pszennej
50g drożdzy
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

rabarbar:
450g rabarbaru
100g cukru
łyżeczka cynamonu

kruszonka:
100g mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru


Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Włóż do durszlaka, zasyp cukrem i cynamonem i postaw na misce. Pozostaw na godzinę, dwie. Wytworzy Ci się syrop, w misce, a rabarbar straci trochę wody (to dobrze! :)). Nie wylewaj syropu.

Rozpuść masło, podgrzej mleko, a drożdze rozetrzyj z łyżką cukru. i odstaw na kilka minut. Jajka ubij z pozostałym cukrem. Wszystko to dodaj do przesianej mąki i wymieszaj drewnianą łyżką (5 minut). Zostaw na godzinę by podrosło i ponownie wymiszaj. Gdy ponownie podrośnie, po około godzinie, wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozłóż rabarbar i posyp kruszonką. Odstaw na niecałą godzinę do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Stan upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem.
Wyjmij, ostudź, podziurkuj trochę wykałaczką i zalej syropem rabarbarowym.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Gdy to się wszystko skończy,

to zabiorę się za czytanie bardzo starej książki kucharskiej (na zdjęciu Leonilowa), której pożółkłe kartki są przesiąknięte innymi kuchniami, w których były.

Pozdrawiam,
muffinka

oklejanie aut poznań


9 komentarzy:

Agnieszka Wójtowicz pisze...

dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem

Anonimowy pisze...

Ale smacznie wyglada...

a przepis jest przecież w książce,,, wszystko czytelne:-)
dla chcącego nic trudnego

pozdrawiam i wszystkiego dobrego

Maggie pisze...

No to czekam na przepis, bo choc retro i vintage poza kuchnia mnie nie kreca, to w kuchni jak najbardziej :)

Monika pisze...

czekam!i tez jestem amatorką uwielbiającą ów słowa;))

Marzycielka pisze...

ów słowa są fajne, ale nie na mój gust ... ;) Za to bardo chętnie spróbuje ciasta <3

Dusia pisze...

też mam tą książkę :) a retro też nadużywam:)

Ola pisze...

fanie wygląda!
powodzenia w nauce!

życie & podróże
gotowanie

Anonimowy pisze...

długopisem po książce :o
najgorsza rzecz na świecie!

slyvvia pisze...

Kocham takie ciasto. Kwaśny rabarbar w słodkim niebie :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...