Czekoladowo-marchewkowe z cynamonem
3 jajka
niepełna szklanka oleju
200g marchewki (waga po obraniu i odsączeniu.
150g białego cukru
125g mąki pszennej
75g kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
ewentualnie: namoczone rodzynki
Rozgrzej
piekarnik do 160oC.
Do
jednej miski przesiej mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia.W drugiej misce połącz jajka, olej i cukier. Następnie dodaj marchewkę. (Patrz, na *, która dotyczy marchewki).
Następnie połącz wszystkie składniki.
Blachę (użyłam kwadratowej) wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem. Piecz 25-30 minut. Stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to gotowe!
Po ostudzeniu pokrój na kwadraty, udekoruj cukrem pudrem.
Możesz też zrobić czekoladowe ganache z 200g czekolady, 200ml kremówki.
*
Marchewkę należy obrać, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
porządnie odcisnąć z soku i dopiero dodać.
...............................................
Od szczęścia dzielą mnie już tylko godziny.
Nic, tylko czekać!
Pozdrawiam,
[muffinka.]
8 komentarzy:
Wyglada przepysznie ;)
Marchew, czekolada, cynamon... A jak jeszcze gdzieś tam obok będzie czekać na mnie kawa, to jestem już w stu procentach usatysfakcjonowana :)
Tam, gdzie czekolada i cynamon tam i ja; D
Cudownie wygląda!
wygląda pysznie :) w sam raz na kolejny długi weekend :)
pozdrawiam,
Magda
Czekolada, marchewka, cynamon - to musi być pyszne! Uwielbiam takie jesienne ciacha :D
Lek na mój dzisiejszy PMS :))
Wygląda przepysznie!
Ostatnio robiłam marchewkowe, ale z czekoladą? Zapisuję, bo muszę koniecznie wypróbować! Wygląda cudnie :)
Prześlij komentarz