Małopopularny w Polsce orzeźwiający napój z soku z cytryn, cukru i wody. Polecam ten przepis z dodatkiem mięty i zastąpieniem cukru syropem z agawy, bądź cukrem trzcinowym.
Lemoniada z miętą
przepis autorski
(1 litr)
2 cytryny
3-4 łyżki cukru trzcinowego lub 3-4 łyżki syropu z agawy (klik)
100ml wrzącej wody
1 l wody mineralnej niegazowanej
garść świeżych listków mięty
kostki lodu
Cytryny umyj i pół jednej cytryny pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka, a z reszty owoców wyciśnij sok, również do dzbanka. Dodaj cukier lub syrop i zalej wrzątkiem. Wymieszaj i wlej wodę mineralną.
Dodaj miętę i schowaj dzbanek do lodówki na kilka godzin bądź całą noc – wtedy smakuje najlepiej, choć możesz rozlewać do kubków od razu :)
Podawaj z plasterkiem cytryny,
listkami mięty i kostkami lodu.
Część mięty
możesz zastąpić listkami bazylii, a cytrynę limonką, bądź mandarynkami, pomarańczami
czy grejpfrutami.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Po ulicy niesie się słodki zapach bzów.
...teraz i po moim pokoju, kuchni i jadalni (jeszcze raz dziękuję za potężny bukiet!).
W parku drzewa z liści utworzyły sufit, jest przyjemnie ciemno, a gdzie niegdzie przeciskają się promienie słońca.
Delikatny powiew wiatru, niosący zapach wiosny.
Pozdrawiam,
muffinka
PS
Mam w planach dżem z bzów i syrop :)
7 komentarzy:
Ja wczoraj także przygotowywałam lemoniadę, ale daję do niej naturalny cukier w postaci miodu. Pozdrawiam.
Oj tak, na cieplejsze dni taka lemoniada to coś wspaniałego;)
pozdrawiam wiosennie;)
Nie ma to jak domowa lemoniada, a dodatek miety dodaje jej chakarteru :)
uwielbiam, w upały spiajmy litrami!
Najlepsza na upały.
Bardzo podobnie robię lemoniadę, świetnie orzeźwia :)
W taki dzień jak dziś lemoniada byłaby bardzo wskazana :)
Prześlij komentarz