Złociste, cynamonowe, karmelowe, miękkie kawałki jabłek pieczone pod imbirowym ciastkiem, zrobionym z mączki migdałowej i płatków owsianych.
Jabłka pod migdałowo-imbirowym płaszczykiem = crumble
przepis autorski
(2 kokilki)
300g jabłek
2 łyżki cukru palmowego (klik)
łyżeczka cynamonu
200g mączki migdałowej (klik)
40g cukru pudru
125g masła
2cm kawałek imbiru
łyżeczka śmietany
2 łyżki płatków owsianych
masło do wysmarowania kokilek
zamiast cukru palmowego – biały cukier (cukier palmowy ma karmelowy posmak)
zamiast mączki migdałowej –
zmielone płatki migdałów (mączka jest z nieblanszowanych migdałów)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cukier wymieszaj z cynamonem.
Mączkę wymieszaj z cukrem pudrem i rozetrzyj z masłem. Dodaj starty imbir, śmietanę, płatki owsiane i zagnieć. Schowaj na 10 minut do zamrażarki.
Nagrzej piekarnik do 180oC.
Z ciasta uformuj dwa grube, okrągłe ciastka.
Kokilki wysmaruj masłem, posyp cukrem z cynamonem, ułóż piętro z jabłek posyp cukrem z cynamonem, ułóż kolejną warstwę, posyp cukrem z cynamonem i przykryj ciastem, dociskając je do brzegów kokilki.
Piecz 35-40 minut, podawaj ciepłe
lub zimne.
Crumble
możesz zrobić w większej formie, a ciasto standardowo pokruszyć.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Na imbir ochotę mam zawsze!
Miłej środy,
Pozdrawiam,
muffinka
6 komentarzy:
mrau! pyszności ;]
Ta imbirowa pierzynka bardzo intrygujaca!
Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia takiego crumble;)
ja ostatnio pierwszy raz robiłam crumble i bardzo przypadło mi do gustu :)
Oj, apetycznie tu u Ciebie :)
Twoje wyglada bardzo apetycznie i kusząco ! Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz