Mini pavlove z lemon curd i malinami
(9 sztuk)
pavlove:
6 białek
szczypta soli
350g cukru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka skrobii ziemniaczanej
lemon curd:
sok i skórka otarta z 3 cytryn
2 jajka
2 żółtka
łyżka skrobii ziemniaczanej
100g cukru
2 łyżki kremówki
przybranie:
250g malin
garść płatków kokosowych
garść płatków migdałowych
garść pistacji
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj małymi partiami cukier, ciągle miksując. Po kilku minutach, kiedy piana będzie biała i lśniąca połącz ją z octem i skrobią.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę bezową łyżką (formowałam je przy pomocy ramekina) w 2-3cm odstępach. Piecz 3 minuty, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz 40 minut.
Zostaw do ostygnięcia i wysuszenia w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.
Aby przygotować lemon curd połącz sok, skórkę z cytryny, jajka, skrobię i cukier w rondelku i ciągle mieszając trzepaczką zagotuj, aż zgęstnieje. Przetrzyj przez sito i połącz z kremówką.
Płatki kokosowe i migdałowe podpraż na patelni, a pistacje drobno posiekaj. Udekoruj bezy lemon curd, malinami i orzechami.
...........................................................................................
Delektuję się chwilami spokoju,
wylegując się na hamaku z widokiem na morze, czytając książkę, sącząc ciemny płyn,
w tle gra muzyka idealnie dopasowana do sytuacji moich nowych bohaterów.
Delektuję się wymarzonymi chwilami spokoju.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
5 komentarzy:
Korzystaj na całego :*
Wow, te pavlove wyglądają idealnie! ; )
Świetny pomysł!
Pięknie się prezentują! Musiałby być pyszne :)
Wiem już co jutro zrobię na deser! Są tak śliczne, że smak czuć przez monitor!
To brzmi jak naprawdę przyjemne wakacje :)
A taka Pavlova musiała smakować bosko :)
Prześlij komentarz