Jedne brownie są płynne w środku, drugie są ciężkie i wilgotne, a to jest bez mąki - delikatne, puszyste, z borówkami, mocno czekoladowe, z chrupiącym wierzchem.
Brownie bez mąki z borówkami
180g gorzkiej, bardzo dobrej czekolady, min. 70-80 %
180g masła
180g cukru
4 jajka
szczypta soli
200g borówek
cukier puder
Czekoladę rozpuść z masłem i ostudź jednolitą masę. Żółtka utrzyj z cukrem na biały krem, ok. 10 minut. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz masę czekoladową z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek, a następnie borówki.
Piecz 25-30 minut w kwadratowej blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie otwieraj podczas pieczenia.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
.................................................................
W drodze do domu.
Zastanawiam się jak to będzie, ze wszystkim.
Gdyby życie czasem mogłobyć tak proste jak zrobienie brownie....
Pozdrawiam,
[muffinka.]
5 komentarzy:
Oj chciałoby się aby życie było takie proste jak zrobienie takiego brownie ale jeszcze lepiej byłoby gdyby było takie czekoladowe i słodkie - bez trosk :)
Uwielbiam takie mokre ciasta; ))
Brownie kojarzy mi się z zimowymi wypiekami, ale wtedy nie ma tak pysznych borówek :<
przepiękne zdjęcia,gdy tylko zobaczyłam zapowiedź tego postu na fb,od razu zakodowałam sobie by zajrzeć tu jak najprędzej. Z pewnością spróbuję przepisu,ciężkie brownie jest równie pyszne,ale jak sama nazwa wskazuje jest dość sycące i łatwo jest się nim przejść. A przemyślenia ,są cudnie prawdziwe,gdyby życie było tak łatwe jak pieczenie ciast ..Niezwykła myśl na weekend ;] Pozdrawiam']
Obłędnie czekoladowe... Uwielbiam :)
Prześlij komentarz