piątek, 15 sierpnia 2014

Najdelikatniejsze brownie bez mąki z borówkami.

 
Jedne brownie są płynne w środku, drugie są ciężkie i wilgotne, a to jest bez mąki - delikatne, puszyste, z borówkami, mocno czekoladowe, z chrupiącym wierzchem.




Brownie bez mąki z borówkami

180g gorzkiej, bardzo dobrej czekolady, min. 70-80 %
180g masła
180g cukru
4 jajka
szczypta soli
200g borówek

cukier puder

Czekoladę rozpuść z masłem i ostudź jednolitą masę. Żółtka utrzyj z cukrem na biały krem, ok. 10 minut. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz masę czekoladową z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek, a następnie borówki.
Piecz 25-30 minut w kwadratowej blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie otwieraj podczas pieczenia.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
.................................................................

W drodze do domu.
Zastanawiam się jak to będzie, ze wszystkim.
Gdyby życie czasem mogłobyć tak proste jak zrobienie brownie....

Pozdrawiam,
[muffinka.]

5 komentarzy:

Natalie pisze...

Oj chciałoby się aby życie było takie proste jak zrobienie takiego brownie ale jeszcze lepiej byłoby gdyby było takie czekoladowe i słodkie - bez trosk :)

Angie pisze...

Uwielbiam takie mokre ciasta; ))

Kamciss pisze...

Brownie kojarzy mi się z zimowymi wypiekami, ale wtedy nie ma tak pysznych borówek :<

Natalia Choung pisze...

przepiękne zdjęcia,gdy tylko zobaczyłam zapowiedź tego postu na fb,od razu zakodowałam sobie by zajrzeć tu jak najprędzej. Z pewnością spróbuję przepisu,ciężkie brownie jest równie pyszne,ale jak sama nazwa wskazuje jest dość sycące i łatwo jest się nim przejść. A przemyślenia ,są cudnie prawdziwe,gdyby życie było tak łatwe jak pieczenie ciast ..Niezwykła myśl na weekend ;] Pozdrawiam']

gin pisze...

Obłędnie czekoladowe... Uwielbiam :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...