piątek, 8 sierpnia 2014

Kiszonka ze śliwkami - sfermentowane ciasto drożdzowe.

 
Ciasto drożdżowe smakujące jak wino, delikatne i puszyste, z kwaśnymi śliwkami, a wszystko to dzięki procesowi fermentacji zaczynu drożdżowego.
 



Kiszonka ze śliwkami

(blaszka prostokątna)


zaczyn:
50g świeżych drożdży
szklanka cukru

cukier wanilinowy

3/4 szklanki letniego mleka
3 jajka
szczypta soli

po 12 godzinach:
500g mąki pszennej
100g roztopionego masła, wystudzonego

śliwki
cukier puder

Drożdze rozetrzyj z odrobiną cukru, wymieszaj z mlekiem, dodaj resztę cukru, sól i połącz z jajkami. Odstaw jednolity zaczyn na minimum 12 godzin.
Następnie przesiej do zaczynu mąkę, wyrób kilka minut i połącz z masłem. Wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Odstaw na godzinę by podrosło.
W tym czasie przygotuj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
Wyłóż ciasto na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, ułóż śliwki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni, piecz 20 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz 30-35 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy. Po kilkunastu minutach wyjmij z piekarnika i gotowe!
 
....................................................
Oduzależniam się od fundowania sobie w przyszłości raka płuc,
przyzwyczajam się na nowo do osoby, od której ciężko było się oduzależnić,
patrzę na siostrę, która zaczyna dojrzewać, wchodzi w ten najgłupszy okres,
zatruwam się sztuczną miłością dwójki ludzi,
odliczam, jeszcze niecałe 5 miesięcy.
 
Pozdrawiam,
[muffinka.]
 
 




 

2 komentarze:

Nat pisze...

ładnie napisane, tam na końcu. i trzymam kciuki żeby siostra nie popełniła żadnej głupoty :D
a ciasto wygląda przepięknie.
http://laucagliata.blogspot.com/ polecam, fantastyczne autorskie zdjęcia!

Monika pisze...

ach to drożdżowe..:)
najlepsze!

m.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...