poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Mini pavlove z lemon curd i malinami

 


Mini pavlove z lemon curd i malinami
(9 sztuk)

pavlove:
6 białek
szczypta soli
350g cukru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka skrobii ziemniaczanej

lemon curd:
sok i skórka otarta z 3 cytryn
2 jajka
2 żółtka
łyżka skrobii ziemniaczanej
100g cukru
2 łyżki kremówki

przybranie:
250g malin

garść płatków kokosowych
garść płatków migdałowych
garść pistacji

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj małymi partiami cukier, ciągle miksując. Po kilku minutach, kiedy piana będzie biała i lśniąca połącz ją z octem i skrobią.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę bezową łyżką (formowałam je przy pomocy ramekina) w 2-3cm odstępach. Piecz 3 minuty, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz 40 minut.
Zostaw do ostygnięcia i wysuszenia w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.
Aby przygotować lemon curd połącz sok, skórkę z cytryny, jajka, skrobię i cukier w rondelku i ciągle mieszając trzepaczką zagotuj, aż zgęstnieje. Przetrzyj przez sito i połącz z kremówką.
Płatki kokosowe i migdałowe podpraż na patelni, a pistacje drobno posiekaj. Udekoruj bezy lemon curd, malinami i orzechami.







...........................................................................................

Delektuję się chwilami spokoju,
wylegując się na hamaku z widokiem na morze, czytając książkę, sącząc ciemny płyn,
w tle gra muzyka idealnie dopasowana do sytuacji moich nowych bohaterów.
Delektuję się wymarzonymi chwilami spokoju.

Pozdrawiam,
[muffinka.]
 

6 komentarzy:

Aurora pisze...

Korzystaj na całego :*

Martha pisze...

Wow, te pavlove wyglądają idealnie! ; )
Świetny pomysł!

Kamciss pisze...

Pięknie się prezentują! Musiałby być pyszne :)

Anit pisze...

Wiem już co jutro zrobię na deser! Są tak śliczne, że smak czuć przez monitor!

Camelia Vasilescu pisze...

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

gin pisze...

To brzmi jak naprawdę przyjemne wakacje :)
A taka Pavlova musiała smakować bosko :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...