Chrupiące, z francuskiego ciasta, tartaletki z delikatną śliwką, cynamonem i karmelem.
przepis autorski
(ok. 12 sztuk)
ciastko:
arkusz ciasta francuskiego
12 śliwek (po jednej na kwadrat)
12 sporych szczypt cynamonu
12 łyżeczek cukru
3-4 łyżki jogurtu
karmel:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty i posmaruj jogurtem.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiarki. Na każdym kwardacie układaj po 4 kawałki.
Posyp cynamonem i cukrem. Piecz 10-15 minut, aż do momentu zezłocenia.
W międzyczasie zrób karmel. Smaż składniki przez 10-15 minut, a następnie polej nim tartaletki, jeszcze gorące.
Smacznego!
...............................................................................................................................................................
kiedy nic nie piszę, to znaczy, że się uczę, ale rekompensuję Wam to zdjęciami z Turcji zrobionymi przez M. Nie będę też częstowała od razu wszystkimi, bo byście się przejedli, ale dwa na początek będą w porządku :)
Pozdrawiam,
UŚMIECH PROSZĘ!,
muffinka
6 komentarzy:
Tarteletki prezentują się naprawdę pysznie. Jest w nich już ten jesienny duch. ;)
To pierwsze zdjęcie z Turcji jest na swój sposób niesamowite.
Drugie zdjęcie jest niesamowite!
Mniam, karmel, śliwki i cynamon, wszystko, co najlepsze na początek jesieni.
Jakie szybkie i smaczne ;D
Od razu widać ,że jesień już jest wśród nas:)
rozkoszne i to jak
Hmm, to pierwsze zdjęcie przedstawia chyba jedną z wysepek wybrzeża Grecji. O ile mnie pamięć nie zawodzi, co się czasem zdarza...
M.
Prześlij komentarz