wtorek, 25 września 2012

Tartaletki ze śliwką i karmelem.


 
Chrupiące, z francuskiego ciasta, tartaletki z delikatną śliwką, cynamonem i karmelem.
 
Tartaletki ze śliwką i karmelem
przepis autorski
(ok. 12 sztuk)

ciastko:
arkusz ciasta francuskiego
12 śliwek (po jednej na kwadrat)
12 sporych szczypt cynamonu
12 łyżeczek cukru
3-4 łyżki jogurtu

karmel:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty i posmaruj jogurtem.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiarki. Na każdym kwardacie układaj po 4 kawałki.
Posyp cynamonem i cukrem. Piecz 10-15 minut, aż do momentu zezłocenia.
W międzyczasie zrób karmel. Smaż składniki przez 10-15 minut, a następnie polej nim tartaletki, jeszcze gorące.
Smacznego!
...............................................................................................................................................................

kiedy nic nie piszę, to znaczy, że się uczę, ale rekompensuję Wam to zdjęciami z Turcji zrobionymi przez M. Nie będę też częstowała od razu wszystkimi, bo byście się przejedli, ale dwa na początek będą w porządku :)




Pozdrawiam,
UŚMIECH PROSZĘ!,
muffinka

6 komentarzy:

whiness pisze...

Tarteletki prezentują się naprawdę pysznie. Jest w nich już ten jesienny duch. ;)
To pierwsze zdjęcie z Turcji jest na swój sposób niesamowite.

Jednooka pisze...

Drugie zdjęcie jest niesamowite!

Mniam, karmel, śliwki i cynamon, wszystko, co najlepsze na początek jesieni.

Ervisha pisze...

Jakie szybkie i smaczne ;D

http://pokoncbed.blogspot.com/ pisze...

Od razu widać ,że jesień już jest wśród nas:)

Dusia pisze...

rozkoszne i to jak

Anonimowy pisze...

Hmm, to pierwsze zdjęcie przedstawia chyba jedną z wysepek wybrzeża Grecji. O ile mnie pamięć nie zawodzi, co się czasem zdarza...

M.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...