niedziela, 16 września 2012

Owsiana tarta z jabłkami w karmelu i Wroclove.

 
Owsiano-pszenny maślany, kruchy spód. Delikatne, miękkie jabłka w ciągnącym się karmelu.


Owsiana tarta z jabłami w karmelu
przepis autorski
(tartownica)
 
spód:
100g mąki pszennej
50g mąki owsianej ze zmiksowanych błyskawicznych płatków owsianych
50g cukru pudru
100g masła
żółtko
szczypta soli
 
nadzienie:
4 jabłka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
3 łyżki cukru
 
karmel:
obierki z jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
szczypta cynamonu

Masło pokrój na kawałki. Powinno być zimne. Rozetrzyj palcami z mąką, cukrem i żółtkami, a następnie zagnieć ciasto. Owiń folią i schowaj do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz, zachowaj obierki, usuń gniazda nasiennie i pokrój w plasterki.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Tartownicę wyłóż kółkiem z papieru do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Wylep formę ciastem, podziurkuj widelcem i piecz 10 minut w tej temperaturze, a na kolejne 15 zmniejsz ją do 180 stopni. Ostudź.
Jabłka układaj gęsto, jak na zdjęciu. Posmaruj masłem, posyp solą i cukrem. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach.

Zabierz się za karmel. Smaż składniki przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij obierki i zalej upieczoną tartę.
Gotowe!

....................................................................



Od lewej: Helios, znaczy już ERA Nowe Horyzonty, katedra, jakiś kościół, ratusz i mostek czarownic.

Kocham Wrocław!
Moja miłośc do Niego się zmieniła odkąd w Nim zamieszkałam, a było to 9 lat temu.
Pierwszy raz przyjechałam pozwiedzać Go w wieku 4 czy 5 lat i pamiętam wrocławskie gołębie na placu Solnym...


Na Wrocław najlepiej się patrzy nocą z dachu Renomy, albo z dachu wysokiego budynku.
Najlepiej się patrzy z Kimś...

Pozdrawiam,
muffinka

 
 

15 komentarzy:

whiness pisze...

Świetna ta tarta. :) Wyobrażam sobie, jak smakuje i podoba mi się to wyobrażenie.
Wrocław? Całkiem lubię. :)

Schokolade Inspirationen pisze...

Nigdy nie miałam okazji być jeszcze we Wrocławiu:(
Świetna tarta:))

kuchcikOla pisze...

ale to musi być pyszne! :)

use imagination pisze...

Jejku, jak ta tarta apetycznie wygląda! Jabłka w karmelu...musi być wyśmienita!

Bardzo chciałabym pewnego dnia odwiedzić Wrocław :)

Agata Pachla pisze...

Jabłka w karmelu... Pycha! Swoją drogą, przez Wrocław przejeżdżałam dziesiątki razy, a nigdy nie mam czasu, żeby zatrzymać się w nim na dłużej.

sniadankomania pisze...

ale przepysznie wygląda! przymierzam się do tarty i w najbliższym czasie chyba wykorzystam przepis :)

przecinkowa pisze...

Wygląda rewelacyjnie :) Skusiłabym się na taki kawałek :)

slodkiswiatwypiekow pisze...

Pięknie wyglądają te jabłuszka :)

Ola pisze...

inspirujesz tą tartą :)

Antenka pisze...

niesamowicie apetyczna tarta!

soulstorm-everywhere pisze...

wspaniałe :D a jak to pięknie wygląda:)

Beatrice pisze...

Jesień praktycznie już się zaczęła, więc i u mnie zmianiają się smaki. W pierwszej 10 są śliwki, gruszki i właśnie jabłka. Dlatego Twoja tarta podbija moje serce :) Pięknie wyglądają te idealnie pokrojone plasterki jabłuszek :)

Maggie pisze...

Ach, jak ja lubie ciasta z jablkami, zwlaszcza jesienia...

Anonimowy pisze...

Sono d'accordo
My page - last minute

messy beauty pisze...

nie moge sie jakos zabrac za zrobienie tej tary..wiosna idzie slonce wyjdzie wiec moze:)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...