czwartek, 5 grudnia 2013

Świąteczne czekoladowe pierogi z masą makową.


Pierogi, bardzo czekoladowe, z masą makową, podane z jogurtem i miodem. Mocno pachnące świętami!



Czekoladowe pierogi z makiem

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (wzmacnia smak czekolady)
jajko
żółtko
ok. 1/2 szklanki wody

300-400g masy makowej

Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na 2-3mm, wycinaj foremką lub szklanką koła o średnicy 6-7cm. Na środek nakładaj po łyżeczce masy makowej i zlepiaj brzegi. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Do momentu, aż wypłyną na wierzch dolicz 2 minuty, wykładaj na talerz, skrop olejem.

Podawaj z jogurtem/śmietaną/bitą śmietaną/lodami i miodem.




.........................................................................................

Czasami mam dobre dni,
czasem uśmiech mi nie schodzi z twarzy,
czasami się wszystko układa.

Wschody i zachody, szron, rosa i pierwszy śnieg, zjawiska pogodowe nigdy nie przestaną mnie zachwycać. Zapomniałam, że to wszystko właśnie najpiękniejsze jest późną jesienią, kiedy jeszcze nie jest tak szaro i buro, gdy powinno być biało.

Pozdrawiam,
[muffinka.]

4 komentarze:

Natalie pisze...

Cudowne ! Muszę sobie zrobić już wyobrażam sobie ich smak na świąteczny poranek :)

wedelka pisze...

Świetny pomysł :)

Angie pisze...

Jadąc dzisiaj autobusem pomyślałam o pierogach z masą makową. Zaglądam do Ciebie i pomysł sam się znalazł: )

Maggie pisze...

Oby jak najwiecej bylo tych dobrych dni.
A pierogi wole wytrawne, ale czekoladowym nie bylabym w stanie sie oprzec.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...