Pierogi, bardzo czekoladowe, z masą makową, podane z jogurtem i miodem. Mocno pachnące świętami!
Czekoladowe pierogi z makiem
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (wzmacnia smak czekolady)
jajko
żółtko
ok. 1/2 szklanki wody
300-400g masy makowej
Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na 2-3mm, wycinaj foremką lub szklanką koła o średnicy 6-7cm. Na środek nakładaj po łyżeczce masy makowej i zlepiaj brzegi. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Do momentu, aż wypłyną na wierzch dolicz 2 minuty, wykładaj na talerz, skrop olejem.
Podawaj z jogurtem/śmietaną/bitą śmietaną/lodami i miodem.
.........................................................................................
Czasami mam dobre dni,
czasem uśmiech mi nie schodzi z twarzy,
czasami się wszystko układa.
Wschody i zachody, szron, rosa i pierwszy śnieg, zjawiska pogodowe nigdy nie przestaną mnie zachwycać. Zapomniałam, że to wszystko właśnie najpiękniejsze jest późną jesienią, kiedy jeszcze nie jest tak szaro i buro, gdy powinno być biało.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
Cudowne ! Muszę sobie zrobić już wyobrażam sobie ich smak na świąteczny poranek :)
Świetny pomysł :)
Jadąc dzisiaj autobusem pomyślałam o pierogach z masą makową. Zaglądam do Ciebie i pomysł sam się znalazł: )
Oby jak najwiecej bylo tych dobrych dni.
A pierogi wole wytrawne, ale czekoladowym nie bylabym w stanie sie oprzec.
Prześlij komentarz