poniedziałek, 2 grudnia 2013

Najlepszy z najprostszych chlebów z chrupiącą skórką, bez wyrabiania.

Kocham zapach świeżo wyjętego z pieca chleba,
kocham grubą, chrupiącą skorkę,
kocham sama kroić pieczywo.
Kocham go z masłem i miodem, masłem i solą, nutellą i solą, przeróżnymi konfiturami. Moje śniadania są w 99% słodkie. :)
Ten chleb jest wprost idealny dla każdego!
A, że planuję robić go codziennie, to będę publikowała tu wiele wariacji na jego temat.
 

 
 
 

Razowy chleb

100g mąki pszennej razowej
300g mąki pszennej
3/4 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300g wody (gram, nie mililitrów!)

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 12 godzin. Następnie wyjmij ciasto, które będzie lekko klejące na podsypaną mąką stolnicę i uformuj kulę, pozostaw na 2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Formę (keskówkę bądź tortownicę) wstaw na 10 minut do piekarnika, żeby się porządnie rozgrzała. Spryskaj ją tłuszczem w sprayu, przełóż ciasto, przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz 30 minut, po tym czasie zdejmij folię i piecz 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij chleb z foremki na kratkę. Krój dopiero jak ostygnie - tym sposobem zachowach chrupiącą skórkę.
................................................................

Jest w moim życiu za dużo pianek, za dużo siłowni, za dużo niezrozumienia, niedojrzałości w około, za dużo pomysłów na kawiarnię, życie, przyszłość, teraźniejszość.
Za mało natomiast A., czekolady, spacerów, niekulinarnych zdjęć , listów, spisywanych reflesji.

Czasem chciałabym się urodzić troszkę wcześniej...

Pozdrawiam,
[muffinka.]

 

4 komentarze:

Aurora pisze...

Przyjedź w końcu do tego Opola, to coś pokombinujemy, by z planów stworzyć realne działanie :D

Angie pisze...

Ten chleb mówi do mnie "Zrób mnie"; D

zufik pisze...

Robiłam go niedawno pyszny, to przepis z kwestii smaku?

muffinka pisze...

Zufik,
proporcje :)
A to pół przepisu. I te proporcje to też zmodyfikowane, jak widzisz :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...