kocham grubą, chrupiącą skorkę,
kocham sama kroić pieczywo.
Kocham go z masłem i miodem, masłem i solą, nutellą i solą, przeróżnymi konfiturami. Moje śniadania są w 99% słodkie. :)
Ten chleb jest wprost idealny dla każdego!
Razowy chleb
100g mąki pszennej razowej
300g mąki pszennej
3/4 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300g wody (gram, nie mililitrów!)
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 12 godzin. Następnie wyjmij ciasto, które będzie lekko klejące na podsypaną mąką stolnicę i uformuj kulę, pozostaw na 2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Formę (keskówkę bądź tortownicę) wstaw na 10 minut do piekarnika, żeby się porządnie rozgrzała. Spryskaj ją tłuszczem w sprayu, przełóż ciasto, przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz 30 minut, po tym czasie zdejmij folię i piecz 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij chleb z foremki na kratkę. Krój dopiero jak ostygnie - tym sposobem zachowach chrupiącą skórkę.
................................................................
Jest w moim życiu za dużo pianek, za dużo siłowni, za dużo niezrozumienia, niedojrzałości w około, za dużo pomysłów na kawiarnię, życie, przyszłość, teraźniejszość.
Za mało natomiast A., czekolady, spacerów, niekulinarnych zdjęć , listów, spisywanych reflesji.
Czasem chciałabym się urodzić troszkę wcześniej...
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
Przyjedź w końcu do tego Opola, to coś pokombinujemy, by z planów stworzyć realne działanie :D
Ten chleb mówi do mnie "Zrób mnie"; D
Robiłam go niedawno pyszny, to przepis z kwestii smaku?
Zufik,
proporcje :)
A to pół przepisu. I te proporcje to też zmodyfikowane, jak widzisz :)
Prześlij komentarz