Brownie, czyli mega czekoladowe ciasto, przełożone miodowym kremem, zwieńczone kajmakiem light z nutką kardamonu i cynamonu oraz podprażonymi migdałami.
Brownie z miodowym kremem i domowym kajmakiem
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (min.70%)
200 g masła
3 jajka
200 g cukru
120 g mąki pszennej
krem:
200g mascarpone
200ml kremówki
2 łyżki miodu
kajmak:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
laska cynamonu
szczypta kardamonu
100g migdałów w płatkach
Mleko z cukrem, cynamonem i kardamonem gotuj przez godzinę w garnuszku, dość często mieszając. Zgęstnieje po tym czasie, zbrązowieje na kajmak.
Czekoladę z masłem rozpuść w garnuszku, wystudź.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, gęstą masę. Połącz z czekoladą i przesianą mąką.
Kwadratową formę natłuść tłuszczem w sprayu, przełóż ciasto. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
Mascarpone zmiksuj z kremówką, połącz z miodem. Ostudzone ciasto przekrój na pół, przełóż kremem, wierzch posmaruj kajmakiem i posyp migdałami, które wcześniej podpraż na patelni. Wstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!
...................................
Za dużo się stresuję,
za dużo się martwię,
za dużo się przejmuję,
za dużo rzeczy chcę robić na raz,
za dużo mnie jest wszędzie.
3 dni i znikam, do mojej oazy spokoju, bezkresnego oceanu, piaszczystych spacerów, 600 km na północ stąd. Do MMMM - Mojego Małego Magicznego Miejsca.
Za dużo też ostatnio piekę, ale z tego powodu nie marudzę ani ja ani nikt :)
Pozdrawiam,
[muffinka.]
3 komentarze:
To najcudowniejsze brownie jakie kiedykolwiek widziałam ! Te dodatki <3
Krem miodowy i kajmak? Istna rozkosz dla podniebienia dla każdego wielbiciela słodkości. :)
rozkosz dla podniebienia :)
Prześlij komentarz