niedziela, 15 grudnia 2013

Brownie z miodowym kremem i domowym kajmakiem.

 
Brownie, czyli mega czekoladowe ciasto, przełożone miodowym kremem, zwieńczone kajmakiem light z nutką kardamonu i cynamonu oraz podprażonymi migdałami.



Brownie z miodowym kremem i domowym kajmakiem
 
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (min.70%)
200 g masła
3 jajka
200 g cukru
120 g mąki pszennej
 
krem:
200g mascarpone
200ml kremówki
2 łyżki miodu
 
kajmak:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
laska cynamonu
szczypta kardamonu
 
100g migdałów w płatkach
 
Mleko z cukrem, cynamonem i kardamonem gotuj przez godzinę w garnuszku, dość często mieszając. Zgęstnieje po tym czasie, zbrązowieje na kajmak.
Czekoladę z masłem rozpuść w garnuszku, wystudź.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, gęstą masę. Połącz z czekoladą i przesianą mąką.
Kwadratową formę natłuść tłuszczem w sprayu, przełóż ciasto. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
 
Mascarpone zmiksuj z kremówką, połącz z miodem. Ostudzone ciasto przekrój na pół, przełóż kremem, wierzch posmaruj kajmakiem i posyp migdałami, które wcześniej podpraż na patelni. Wstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!
 
 



...................................

Za dużo się stresuję,
za dużo się martwię,
za dużo się przejmuję,
za dużo rzeczy chcę robić na raz,
za dużo mnie jest wszędzie.

3 dni i znikam, do mojej oazy spokoju, bezkresnego oceanu, piaszczystych spacerów, 600 km na północ stąd. Do MMMM - Mojego Małego Magicznego Miejsca.

Za dużo też ostatnio piekę, ale z tego powodu nie marudzę ani ja ani nikt :)

Pozdrawiam,
[muffinka.]
 

3 komentarze:

Natalie pisze...

To najcudowniejsze brownie jakie kiedykolwiek widziałam ! Te dodatki <3

whiness pisze...

Krem miodowy i kajmak? Istna rozkosz dla podniebienia dla każdego wielbiciela słodkości. :)

Jey pisze...

rozkosz dla podniebienia :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...