Czekoladowe serniczki z masłem orzechowym i musem malinowym
(8 sztuk)
sernik:
250g mascarpone
2 jajka
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru truflowego
80g cukru trzcinowego
cukier waniliowy
oraz:
8 łyżek masła orzechowego
8 łyżeczk musu malinowego
spód:
1/2 szklanki ciastek owsianych
2 łyżki masła
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na sernik utrzyj na gładką masę.
Ciasteczka zmiksuj na pył, połącz ze stopionym masłem. Wykładaj łyżkę na spód silikonowej foremki na muffiny lub papilotki. Następnie łyżka masła orzechowego i masa sernikowa.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 35-40 minut.
Serniczki urosną i opadną, nie martw się!
Zostaw je w piekarniku, aż ostygną, udekoruj musem i schowaj na kilka godzin do lodówki.
.....................................................................
Wagon 16,
miejsce 27.
Dwie kobiety rozwiązują krzyżówki, pan pachnący starością konsumuje rogala, popijając go wodą w butelce po mleku. Zaraz znów chuchnie na swoje czerwone, kultowe okulary i przetrze je swoim sweterkiem z azteckie wzory z zeszłego stulecia.
Dźwięki Amelii przeplatają się z moją melancholią. Dopadła mnie.
Idzie jesień, czuję to, zwłaszcza wtedy, gdy liście spadają na mnie, gdy brnę przez błotnisty park.
Sączę gorącą czekoladę i zapominam...
Jestem jeszcze małą dziewczynką, która nie wie czego chce albo chce za dużo na raz.
A więc zatracam się w remoncie pokoju, w roli przewodniczącej, w kuchni, w nowych smakach, takich jak łosoś z tymiankiem i czosnkiem,marynowanym imbirem, sosem balsamicznym na sałatce z rukoli, szpinaku, ananasa, nektarynki i owczej fety.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
6 komentarzy:
Melancholijna jesień - dobry czas na jedzenie czeko serników, też wczoraj robiłam :)
O mamo! Boskie! ;)
Maliny i czekolada to zdecydowanie zgrany duet ;) świetne te serniczki
Piękne są
Obłędne!
Mmm...Takie pyszności!
Prześlij komentarz