Lody
miętowe z kawałkami czekolady, najprostsze na świecie, z czterech składników,
któż by ich nie chciał!
Lody miętowe z czekoladą
przepis
autorski na podstawie (klik)
250ml kremówki
3/4 szklanki mleka słodzonego skondensowanego
garść liści mięty
150-200g gorzkiej czekolady
ewentualnie: zielony barwnik w żelu
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
Stale ubijając wlewaj mleko. Do gładkiej masy dodaj zmiksowaną miętę i posiekaną czekoladę. Przelej do pojemnika, zamknij wieczkiem i wstaw do zamrażarki na noc.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Szybko, zwięźle i na temat! :)
Kilka chwil na refleksje, na cytrynowy szał, czyli lemoniadę i lemon curd;
na długie spacery brzegiem morza, z grupą Uśmiechniętych, którzy lubią dokuczać, co oznacza, że sucha nie byłam...
Pozdrawiam,
muffinka
PS
Piosenka ostatnich dni, do przesłuchania.
11 komentarzy:
wow! kocham lody miętowe i na pewno wypróbuję ten przepis :)
Moje ukochane :D
bardzo lubię takie połączenie, mniam :)
Faktycznie proste. Nic, tylko robic!
A jak one smakują ? Mam ogromną miętę na parapecie, ale boję się to miksować, nie wiadomo jak smakuje.. :P
Ale proste w wykonaniu:) i jaki kolor:)
Mój ulubiony smak lodów:] Muszę je zrobić!
Paanada,
smakują jak mięta, nie można tylko przesadzić z ilością listków. Można ją też zmiażdżyć w moździerzu. Nie próbuj miksować mięty z mlekiem zagęszczonym :)
Pozdrawiam
Super :) Uwielbiam lody miętowe:)
Wyglądają absolutnie rewelacyjnie :)
U mnie w domu takie lody znikają najszybciej. Ale jakoś nigdy nie miałam odwagi zrobić żadnych sama. Tym przepisem bardzo mnie przekonałaś, więc w tym tygodniu chyba bez domowych lodów się nie obejdzie :). Dziękuje za inspirację!!!
Prześlij komentarz