piątek, 2 marca 2012

Pierogi ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami





Pierogi (idealne ciasto pierogowe, które na 100% Ci się nie rozklei podczas gotowania!) z czosnkowym szpinakiem, wędzoną rybą, kawałkami suszonych pomidorów, serem feta i serem podlaskim. Najlepsze wytrawne połączenie smaków.

 


 


Pierogi ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

przepis na farsz autorski, ciasto pierogowe z moimi zmianami stąd (klik)

(40 pierogów) 


ciasto pierogowe:

500g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

zamiast oleju – oliwa

zamiast świeżo startej gałki muszkatołowej – mielona

farsz:

3 łyżki oliwy z oliwek
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1/2 główki czosnku
50g suszonych pomidorów
150g wędzonego łososia
75g sera fety
50g żółtego sera podlaski
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka przyprawy - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól i pieprz
łyżeczka masła
+ 100g mąki pełnoziarnistej do podsypywania

zamiast oliwy z oliwek – olej
zamiast mrożonego szpinaku – świeży, który należy później posiekać
zamiast wędzonego łososia – smażony bądź gotowany łosoś
zamiast żółtego sera podlaski – gouda lub parmezan
zamiast masła – margaryna
zamiast świeżo startej gałki muszkatołowej - mielona

Przesiej mąkę do miski. Dodaj wodę, olej, żółtko, sól i wymieszaj widelcem (najlepiej łyżką do makaronu).

Kiedy ciasto będzie zwarte, zacznij je wyrabiać ok. 5 minut.
Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Rozgrzej na patelni oliwę.
Obierz, umyj, drobno posiekaj czosnek i zeszklij na oliwie.
Dodaj nierozmrożony, połamany na kawałki szpinak i duś do momentu, aż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój suszone pomidory na ćwiartki i dodaj do szpinaku.
Łososia podziel na drobne kawałki, pokrusz ser feta, zetrzyj na tarce ser podlaski i dodaj na patelnię wraz z przyprawami.
Duś jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem.
Postaw wodę w dużym garnku, posól, gdy zacznie wrzeć.
Aby skończyć pierogi wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, wyrób i podziel na 4 części.
Rozwałkuj pierwszą na grubość 2-3 mm. Wytnij krążki szklanką o średnicy 8 cm. Nałóż łyżeczkę farszu na środek, złóż na pół, dociśnij boki i wzmocnij „falbanką”, „warkoczykiem” lub widelcem.
Powtarzaj do skończenia farszu i ciasta.
Wkładaj po 10 pierogów do wody i gotuj 40 sekund od momentu wypłynięcia.
Musisz cały czas stać przy garnku i je obserwować!
Po wyjęciu z wody, posmaruj je oliwą, by się nie posklejały.
Podawaj z kleksem ze śmietany, bądź polane czosnkową oliwą.

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, to układaj je tak w pojemniku, aby się nie posklejały.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Jak dawno nie zamieszczałam wytrawnego przepisu! Słodkości, słodkości i słodkości. Czas to zmienić!
Wybieram się dziś w pewne miejsce, wracam w niedzielę.
Tyle czasu czekałam na dzisiejszy dzień, odliczałam.
Kiedy gdzieś wyjeżdzam z "tą ekipą", to zawsze coś piekę, dziś to będą mini doughnuts pieczone we własnoręcznie zrobionych foremkach, oblane różowym lukrem! Przepis oczywiście pojawi się w najbliższym czasie na blogu.
Pozdrawiam,
Weronika

4 komentarze:

Saratelka pisze...

Z rybą nie próbowałam jeszcze połączyć szpinaku, pomidorów i sera (a to zestaw, który bardzo lubię), ale brzmi ciekawie!
Rzeczywiście było ostatnio u Ciebie sporo słodkości! ;)

Maggie pisze...

Na pierogi z takim farszem chetnie bym sie zalapala!

mitcom pisze...

Hej Weroniko, czym takie zdjęcie robisz? Pytam o szczegóły... lustrzanka? Jakie szkło? Bo bardzo mi się podobają :)

Anonimowy pisze...

O jejku te pierogi to mi takiego smaka narobiły, że zaraz chyba zjem pierogi! ;)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...