Pierogi (idealne ciasto pierogowe, które na 100% Ci się nie rozklei podczas gotowania!) z czosnkowym szpinakiem, wędzoną rybą, kawałkami suszonych pomidorów, serem feta i serem podlaskim. Najlepsze wytrawne połączenie smaków.
Pierogi ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
przepis na farsz autorski, ciasto pierogowe z moimi zmianami stąd (klik)
(40 pierogów)
ciasto pierogowe:
500g mąki pszennej250ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
zamiast oleju – oliwa
zamiast świeżo startej gałki muszkatołowej – mielonafarsz:
3 łyżki oliwy z oliwek450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1/2 główki czosnku
50g suszonych pomidorów
150g wędzonego łososia
75g sera fety
50g żółtego sera podlaski
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka przyprawy - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól i pieprz
łyżeczka masła
+ 100g mąki pełnoziarnistej do podsypywania
zamiast oliwy z oliwek – olej
zamiast mrożonego szpinaku – świeży, który należy później posiekać
zamiast wędzonego łososia – smażony bądź gotowany łosoś
zamiast żółtego sera podlaski – gouda lub parmezan
zamiast masła – margaryna
zamiast świeżo startej gałki muszkatołowej - mielona
Przesiej mąkę do miski. Dodaj wodę, olej, żółtko, sól i wymieszaj widelcem (najlepiej łyżką do makaronu).
Kiedy ciasto będzie zwarte, zacznij je wyrabiać ok. 5 minut.Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Rozgrzej na patelni oliwę.
Obierz, umyj, drobno posiekaj czosnek i zeszklij na oliwie.
Dodaj nierozmrożony, połamany na kawałki szpinak i duś do momentu, aż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój suszone pomidory na ćwiartki i dodaj do szpinaku.
Łososia podziel na drobne kawałki, pokrusz ser feta, zetrzyj na tarce ser podlaski i dodaj na patelnię wraz z przyprawami.
Duś jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem.
Postaw wodę w dużym garnku, posól, gdy zacznie wrzeć.
Aby skończyć pierogi wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, wyrób i podziel na 4 części.
Rozwałkuj pierwszą na grubość 2-3 mm. Wytnij krążki szklanką o średnicy 8 cm. Nałóż łyżeczkę farszu na środek, złóż na pół, dociśnij boki i wzmocnij „falbanką”, „warkoczykiem” lub widelcem.
Powtarzaj do skończenia farszu i ciasta.
Wkładaj po 10 pierogów do wody i gotuj 40 sekund od momentu wypłynięcia.
Musisz cały czas stać przy garnku i je obserwować!
Po wyjęciu z wody, posmaruj je oliwą, by się nie posklejały.
Podawaj z kleksem ze śmietany, bądź polane czosnkową oliwą.
Jeśli chcesz zamrozić pierogi, to układaj je tak w pojemniku, aby się nie posklejały.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Pozdrawiam,
Weronika
4 komentarze:
Z rybą nie próbowałam jeszcze połączyć szpinaku, pomidorów i sera (a to zestaw, który bardzo lubię), ale brzmi ciekawie!
Rzeczywiście było ostatnio u Ciebie sporo słodkości! ;)
Na pierogi z takim farszem chetnie bym sie zalapala!
Hej Weroniko, czym takie zdjęcie robisz? Pytam o szczegóły... lustrzanka? Jakie szkło? Bo bardzo mi się podobają :)
O jejku te pierogi to mi takiego smaka narobiły, że zaraz chyba zjem pierogi! ;)
Prześlij komentarz