sobota, 10 marca 2012

Homemade foremki do donutów + donuty w 15 minut!



Przepis na donuty – znasz prostszy niż ten, w którym trzeba wymieszać suche składniki z mokrymi, napełnić foremki (instrukcja pod przepisem), upiec i gotowe? Świeże donuty w 15 minut z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i wanilii i oblane gorzką czekoladą!


Donuty (przepis podstawowy)

przepis autorski

(10 sztuk)

suche:

2 filiżanki mąki pszennej
3/4 filiżanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli

mokre:

3/4 filiżanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka masła

roztopione masło lub olej do wysmarowania foremek


polewa czekoladowa:

50g czekolady
łyżeczka oleju

zamiast mąki pszennej – mąka pełnoziarnista, owsiana lub orkiszowa pół na pół z pszenną
zamiast świeżej gałki – mielona
zamiast esencji waniliowej – częśc cukru zastąp cukrem waniliowym, ziarenka z laski wanilii bądź aromat waniliowy

Rozgrzej piekarnik do 170oC.

Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem, solą i przyprawami.
Rozpuść masło w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej.
Ubij lekko jajka.
W drugiej misce połącz mokre składniki.
Następnie połącz zawartość obu misek.
Foremki rozłóż na blasze, wysmaruj masłem/olejem, napełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz 8-10 minut. Stan upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to gotowe!
Ostudź i dopiero wtedy wyjmij z foremek!!!
Oblej polewą czekoladową.*

*Aby przygotować polewę, należy roztopić czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem.

Jeśli wiesz, gdzie zakupić takie pudełko jak w amerykańskich filmach, to możesz schować do niego donuty i podarować najbliższym!
Donuty możesz posypać posypką, udekorować inną polewą niż czekoladowa, np. lukrem (klik) z dodatkiem kolorowego barwnika!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 INSTRUCKJA WYKONANIA FOREMEK DO PIECZENIA DONUTÓW!


Niekoniecznie takiego w biedronki :)








12. Dłóńmi wymodeluj kształt donuta, niezapominając o uwypukleniu na środku, nastepnie obróć i wyjmij okrąg.


Kochani czytelnicy,
jeśli któryś z punktów jest niezrozumiały to piszcie w komentarzach!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Szpitale to jedne z miejsc, które mnie przerażają. Nie lubię ich, nie lubię w nich przebywać, nie lubię niesympatycznych spojrzeń ludzi, którzy nie chcą tam być, nieszczerych uśmiechów pielęgniarek, choć jedną wspominam bardzo dobrze, ich podejścia do pacjentów, kolejek - nie należę do najcierpliwszych, i krat w każdym oknie. 
Co lubię w szpitalach? Pastę jajeczną i zupę mleczną.

Pozdrawiam,
Weronika

PS
Jeśli uważacie, że mój blog zasługuje na Wasz głos w wyborach na Kulinarnego Bloga Roku, to głosujcie!
Z góry dziekuję!
(klik)

11 komentarzy:

Daria Anna pisze...

Super.

kachna pisze...

świetna instrukcja :)))

Anonimowy pisze...

fajny pomysł :)

M. pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
M. pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
M. pisze...

i wszystko jasne :)
dziękuję bardzo za rozwikłanie zagadki :)
a teraz w końcu napiszę coś o twoich donutach, są po prostu rewelacyjne! jak tylko znajdę chwilkę na wyprodukowane własnych foremek, na pewno je upiekę :)

Unknown pisze...

bardzo pomysłowe! świetne donaty :)

Monika pisze...

nie wiedziałam,że można je zrobić w tak szybkim tempie;)

Marta pisze...

Super ta fotorelacja z przygotowania foremek! 15 minut mówisz? Muszę koniecznie wypróbować :))

Agata pisze...

super to wygląda, może kiedyś się odważę zmajstrować sama foremkę!

milka pisze...

Fajny pomysł, zabawna instrukcja lecz używaj dziewczyno polskich czcionek!!!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...