piątek, 28 października 2011

Orkiszowa tarta z jabłkami w sosie cynamonowo-muszkatołowym i Henryków

Mąka … orkiszowa, żeby było zdrowo i ryżowa, bo okazało się, że nadaje się do pieczenia.

Masło… no to chyba zrobię tarte.

Jabłka, czemu nikt ich nie je? Każde inny gatunek. Siostra zebrała w sadzie z koleżanką, gdzieś w Brzegu.

Nie chcę zwykłej tarty z jabłkami…

Więc… wpadłam na taki pomysł:)



Radość, kiedy udaje Ci się coś, co sama wymyśliłaś!!! – nie do opisania, bezcenny moment. Zresztą każdy, w którym nam coś wychodzi. Co do ciast, to wystarczy znać proporcje, ile masła na x mąki itp. Niestety nie znam ich na pamięć, część z Was pewnie to potrafi:)

Zastanawiam się tylko, czy nadzienia nie powinno być więcej, ale niestety miałam tylko tyle jabłek.

Orkiszowa tarta z jabłkami i sosem cynamonowo-muszkatołowym

Ciasto: 350g mąki orkiszowej

75g mąki ryżowej

75g mąki pszennej (+ do podsypywania)

200g masła (lub margaryny)

2 łyżki waniliowego Danio

szczypta cynamonu

½ szklanki cukru trzcinowego

1 jajko i 1 żółtko

1 łyżka miodu

Nadzienie: 5 jabłek (różne odmiany = więcej walorów smakowych)

50g masła

garść rodzynek

łyżka cynamonu

1 łyżeczka ŚWIEŻO startej gałki muszkatołowej

Reszta wcześniej wspomnianego waniliowego Danio

3 łyżki mąki pszennej

Ok. ½ szklanki wody

szklanka cukru trzcinowego

Przygotować stolnicę. Wysypać mąkę i posiekać z masłem. Potem rozetrzeć palcami. Dodać Danio, cukier, jajko i żółtko, miód, cynamon i zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w kostkę, grube plastry, jak wolicie. W rondelku roztopić masło, dodać jabłka, następnie dolać wodę, gdy owoce się zrumienią. Dodać mąkę, rodzynki i przyprawy, cały czas mieszać. Zostawić bez przykrycia na 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Rozgrzać piekarnik do 180oC. Wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy do tarty. Ponakłuwać całą powierzchnię widelcem i wstawić do piekarnika na 12-15 minut.

Nadzienie mieszamy z resztką Danio i napełniamy upieczony spód. Rozwałkowujemy resztę ciasta i nakrywamy jabłka z sosem, dociskając brzegi. Można z reszty ciasta udekorować.

Piec 40-50 minut w 180oC.

Gdybym miała lody lub bitą śmietanę, to na pewno z którymś z nich bym podała tarte, lecz miałam tylko miód.



 




I Henryków... niestety nie za wiele, gdyż w najbardziej ciekawym momencie bateria postanowiła się wyładować... Miały być konie, uliczki, czerwony maluch...




Pozdrawiam, miłego wieczoru !!!

9 komentarzy:

Mar pisze...

Wow! Piękna jest ta tarta, ogromne brawo za kreatywność. I jaka malownicza wyszła, cudo! Rzekłabym: kwintesencja jesieni:)

n i k a pisze...

piękna jest! jeśli smakuje tak świetnie jak wygląda, to gratuluję autorskiego przepisu! :))

Maggie pisze...

Gratuluje - piekna ta twoja autorska tarta!

Pat pisze...

Ślicznie wygląda:)

muffinka pisze...

Dziękuję Wam!
, Niko, tak smakuje jak wygląda, bardzo kremowo i cynamonowo, zjadłam pół blachy :)

Monika pisze...

Jak pięknie się upiekła;)i jakie przybranie;)świetna!

brzozowy-zagajnik pisze...

Cześć Weronika, tu Kinga wreszcie zrobiłam twoje ciasto jogurtowe z jabłkiem wyszło WYŚMIENICIE, dzięki za przepis!!

Zapraszam na:

http://brzozowy-zagajnik.blogspot.com/2011/10/ciasto-jogurtowe-z-jabuszkiem.html

Magda Baran pisze...

wspaniała, autorska tarta! Henryków też zwiedzałam po sąsiedzku ;)

katarzynka pisze...

Tarta wygląda przepięknie :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...