No niestety piękna pogoda się już skończyła, zaraz spadnie śnieg, będzie mokro, brudno i nieprzyjemnie – w mieście. Zima kojarzy mi się z szarlotką, podaną na ciepło. Więc niedługo możecie się jej tu spodziewać. Natomiast jesień, nie wiem z czym mi się kojarzy. A Wam?
Piekłam ostatnio tyle rzeczy, ale niestety nieudało mi się ich uwiecznić na zdjęciu. M.in. blondies (ciasto z krówkami), karpatka z kremem waniliowym i karmelem, ciasto ze śliwkami, cynamonem i gałka muszkatołową i kiszonkę z konfiturą z płatków róży.
Udało mi się nawet raz upiec na zamówienie, właśnie blondies, dla fanki mojego bloga.
A teraz przedstawiam Wam przepis na ciastka, które mają w sobie wiele smaków i szybko znikają z talerza.
Ciastka żytnio - owsiane z marchewką i rodzynkami
¢ szklanka płatków owsianych górskich,
¢ 1/3 szklanki granulowanych jabłkowych otrębów,
¢ 1/3 szklanki płatków ryżowych
¢ ½ szklanki otrębów pszennych
¢ ½ szklanki rodzynek
¢ szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
¢ jajko
¢ szklanka soku z czarnej porzeczki (albo pomarańczowy, co wolicie)
¢ marchewka (obrana, umyta i starta na tarce o dużych oczkach)
¢ ¼ szklanki oleju z oliwą z oliwek
¢ łyżeczka proszku do pieczenia
¢ łyżka miodu wielokwiatowego
¢ łyżeczka cynamonu
¢ ½ szklanki cukru trzcinowego
Rozgrzać piekarnik do 200oC.
Wymieszać wszystkie suche produkty. Jajko z sokiem i olejem roztrzepać. Wlać do suchych produktów i dokładnie połączyć, robiłam to drewnianą łyżką.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Nakładać łyżką nieduże placki w równych odstępach. Piec ok. 25-30 minut.
Smacznego!
5 komentarzy:
no Lu byłaby zachwycona takimi ciachami, a ja byłabym zachwycona że je coś zdrowego:) idealne, zabieram przepis sobie:)
Bardzo mi sie podobaja! Nie dosc, ze zdrowe, to jeszcze na pewno pyszne. Dodaje do ulubionych, wyprobuje wkrotce.
A blondies tez bym zjadla, o. I wez tu, czlowieku, schudnij...
Coś dla mnie:) Takie ciasteczka mogą być nawet lepsze od zwykłych, a jakie zdrowe!:)
Maggie, nie ma co "chuść", trzeba się cieszyć pysznościami, z umiarem. Wystarczy jeść regularnie i do 18.00 :)
Zdrowe, baardzo, a ile błonnika!
Prześlij komentarz