Placek ze śliwkami z bazylią i cynamonem
(blacha prostokątna)
ciasto:
300g masła
500g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść liści świeżej bazylii
220g cukru
2 żółtka
łyżeczka cynamonu
nadzienie:
50g cukru
100ml wina*
lkg węgierek
laska wanilii
cukier puder
Blachę prostokątną posmaruj masłem i posyp mąką.
Bazylię drobno posiekaj.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
Połową ciasta wyłóż blachę. Schowaj do lodówki, a pozostałe ciasto do zamrażarki.
W międzyczasie przekrój śliwki na pół i pozbądź pestek.
Cukier wsyp na dużą patelnię. Podgrzewaj do momentu zrobienia się karmelu, następnie zalej winem i redukuj przez 2 minuty. Wrzuć śliwki i smaż przez 10 minut.
Wyłóż na schłodzone ciasto i przykryj pokruszonym bądź startym na tarce zamrożonym ciastem. Piecz 35 minut w 180 stopniach.
Dobre zarówno na zimno z cukrem pudrem jak i na ciepło z lodami waniliowymi.
* Napisałam wina, ponieważ używam zawsze tego, które mam pod ręką. Białe czy czerwone, ważne tylko aby dopasować ilość cukru.
Najlepiej moim zdaniem nadaje się Marsala lub białe Porto.
Przy prawie każdej obróbce termicznej owoców zaczynam od karmelu, bądź redukcji wina na karmelu. Nadaje to głębszy smak owocom.
Jest to szybki i łatwy sposób na przygotowanie owocowego coulis, czyli przetartych przez sito owoców. Można potem dodać do nich żelatyny, agaru i wylać na sernik na zimno na przykład.
Jak tutaj.
Tutaj mamy natomiast deser ze śliwkami w porto z cynamonem. Ich kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta drożdżowego i waniliowych lodów.
Przepis na to ciasto drożdżowe, czyli kiszonkę na sfermentowanym zaczynie możecie znaleźć tutaj (klik).
Jeśli chcecie być na bieżąco z deserami, które tworzę w pracy i innymi słodkościami w moim życiu to najlepszym miejscem jest mój instagram.
2 komentarze:
Dodatek bazylii jest dla mnie bardzo zaskakujący:)
Polecam dodawanie takich orzeźwiaczy jak bazylia, limonka, mięta, kokos do deserów. :)
Prześlij komentarz