piątek, 24 czerwca 2016

Muffinki z burakiem i białą czekoladą.


Burak?
Owszem był, z gorzką czekoladą, bądź kakao, ale z białą? Kosmos i to jaki puszysty!


Buraczane muffiny z białą czekoladą


200g buraka

50ml mleka
125ml oleju
1 jajko
140g cukru 
160-190g mąki pszennej 
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g białej czekolady pokruszonej

Obierz i ugotuj, ostudź, zetrzyj buraki.

Nagrzej piekarnik do 180oC.
Wymieszaj mleko, olej, jajko i cukier. Przesiej mąkę z sodą, połącz z mokrymi składnikami, burakami i czekoladą.
Nałóż do 4/5 wysokości papilotek, piecz 20-25 minut.
Czy są gotowe możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka włożonego w środek muffiny.
Posyp cukrem pudrem po wystudzeniu.

.............................................................................................................................................

Coraz rzadkiej piekę dla siebie, dla bloga.
Wczorajsza sytuacja była bardzo miła i dała mi dużo do myślenia. 
To Ty prowadzisz tego bloga? - zapytała jakaś dziewczyna, stojąca w kolejce do toalety. 
Bo zastanawialiśmy się ze znajomymi czy Ty to muffinka. 

Mam teraz najwspanialszy okres w życiu, na który sobie zapracowałam i mogę sobie na niego pozwolić. 
Na całe szczęście wiem, co chcę robić - wyciskać szprycą krem na cupcakesy, trzepać trzepaczką, wałkować, sypać magicznym pyłem, przesiewać, wyrabiać, dekorować i oczywiście łapać szczęście garściami.
Jak każdy, miałam trudny okres, po którym się odradzam, odnajduję siebie w tym wszystkim, poznaję. 
I idę do przodu :)

Pozdrawiam,
[muffinka.]












1 komentarz:

Anna Piotrowicz pisze...

Ciekawe połączenie! :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...