"Skondensowana wata cukrowa"
"W konsystencji jak gąbka"
Lekkie, bardzo puszyste, różane ciasto na białkach z dodatkiem winianu potasu (cream of tartar), z kokosową pastą z dodatkiem białej czekolady.
Nie uwierzysz, póki nie spróbujesz!
Rożany angel cake z kokosową pastą
(wysoka tortownica 16 cm)
1:
6 białek
szczypta soli
3/4 łyżeczki winianu potasu
125g cukru
2:
65g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
65g cukru pudru
łyżeczka esencji różanej
pasta:
100g wiórek kokosowych
125g mleka
2 łyżki cukru
50g białej czekolady
odrobina różowego barwnika
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i winianem potasu. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce cukru, na końcu wlej esencję.
Mąkę z proszkiem, barwnikiem, sodą i cukrem pudrem przesiej 5 razy (poważnie!).
Delikatnie połącz masę białkową z mąką, przesiewając po łyżce mąki. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Tortownicy niczym nie wykładaj, nie smaruj. Wlej po prostu ciasto i piecz 35 minut w 180 stopniach.
Wyjmij delikatnie z piekarnika i obróć do góry nogami albo na bok, zostaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj pastę, zmiksuj wiórki z mlekiem i cukrem. Rozpuść białą czekoladę, dodaj do pasty i schowaj do lodówki.
Ciasto odkrój delikatnie od formy nożem i rozprowadź masę.
Dopóki ciasto nie ostygnie trzeba postępować bardzo delikatnie i dokładnie.
............................................................
Tyle niewypowiedzianych, nieodważnych słów nie było.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
8 komentarzy:
Smacznie :)
Wygląda niczym zwiewny obłoczek :D
świetnie wygląda i co za kolor:)
Skąd zdobyłaś cream of tartar?!?!?!?
Wow, cudna ta różowa chmura:)
Wow, cudna ta różowa chmura:)
Uroczo wygląda to ciacho! *.*
Z pewnością było znakomite w smaku! :)
bajkowo:)
Prześlij komentarz