niedziela, 18 maja 2014

Rabarbar w czekoladowym cieście.


Rabarbar zamarynowany w occie balsamicznym w cieście czekoladowo-imbirowym, które rozpływa się w ustach.


Rabarbar w czekoladowym cieście
(kwadratowa blaszka)

3 spore łodygi rabarbaru
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
jajko

1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka mielonego imbiru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

sos czekoladowy

Rabarbar obierz, pokrój w 3-4 cm kawałki, wymieszaj z octem i cukrem, odstaw.
Mleko, cukier i masło zagotuj w garnuszku, aż składniki się połączą, ostudź i wymieszaj z jajkiem.
Kakao, mąkę, sól i proszek przesiej do miski. Dodaj suche składniki do mokrych i połącz przy pomocy trzepaczki. Rabarbar odsącz z soku, który wypuścił. Sok zredukuj na patelni na gęsty syrop. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż rabarbarem, zalej syropem rabarbarowym, następnie czekoladowym ciastem. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Stopień upieczenia sprawdź patyczkiem.
Podawaj z sosem czekoladowym.

.............................................................................

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, sen, śniadanie, drugie śniadanie...
Z 6 piętra na dół, 400m, szkoła, dom, miasto, dom, nauka, sen...
Pierwsza osoba, druga osoba, trzecia osoba, pierwsza osoba...
Poniedziałek, wtorek, środa, czwartek, piątek, weekend...

A ja myślami jestem ciągle 2-3 miesiące wstecz.
Zostałam gdzieś w lutym, gdzieś w Anglii, gdzieś w marcu, na innej ulicy, w innym bloku, na innym łóżku.

Słoik ze wszystkimi wspomnieniami ma złe wieczko, coś nie pasuje, nie zakręca się... Więc one wszystkie wypełzają na zewnątrz, jak z puszki pandory.

A ja już ich nawet nie mam siły wsadzać z powrotem.


Ważne są śniadania, drugie śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje...

Pozdrawiam,
[muffinka.]

5 komentarzy:

gin pisze...

Cudne to ciasto, musiało smakować zupełnie wyjątkowo :) Takiego połączenia smaków z rabarbarem jeszcze nie widziałam :)

Angie pisze...

Wszystkie dania na tych talerzach prezentują się świetnie; )

Ale czy warto zamykać takie wspomnienia w słoiku?: )

Martha pisze...

Wow, jak to ciasto obłędnie wygląda!
Ciekawe połączenie! :)

Aneta pisze...

Nigdy nie jadłam rabarbaru w takim cieście, podoba mi się ten pomysł

Justine pisze...

Ciasto wygląda cudownie! :)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...