sobota, 24 maja 2014

Kardamonowe chałeczki z bakaliami.



Kardamonowe, drożdżowe chałeczki z żurawiną, rodzynkami; cukrem i płatkami migdałów na wierzchu, podane z golden butter (masło z golden syrup).



Kardamonowe chałeczki z bakaliami

ciasto:
7g suchych drożdży
szczypta soli
50g cukru
300-325g mąki pszennej
1 łyżka mielonego kardamonu
jajko
łyżeczka esencji, nie aromatu, waniliowej
125ml ciepłego mleka (nie gorącego, bo zabije nam drożdże)
50g roztopionego masła
25g rodzynek
25g żurawiny

na wierzch:
płatki migdałów
cukier

golden butter:
50g masła w temperaturze pokojowej
50g golden syrup

Rodzynki i żurawinę włóż do szklanki, zalej wodą i wstaw do mikrofalówki na 2 minuty, odsącz. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, kardamonem, solą i cukrem. Jajko roztrzep, odłóż 1/4 do posmarowania chałeczek, wymieszaj z esencją i mlekiem, a następnie z mąką. Zacznij wyrabiać ciasto, do którego po kilku minutach dodaj masło. Po 10 minutach ciasto powinno być wyrobione, wtedy dodaj bakalie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie, na posypanej mąką stolnicy, podziel ciasto na 75-100g części. Każdą z kolei na trzy, które uformuj w dłoniach na wężyki. Zlepiaj po trzy na końcu, pleć warkoczyka i koniec zawiń pod spód. Układaj na blaszce, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Chałeczki posmaruj jajkiem, posyp migdałami i cukrem. Piecz 10 minut - stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem.
Aby przygotować golden butter, wymieszaj masło z syropem. Podawaj do chałeczek.

............................................................

Próbuję,
nie poddam się,
jeszcze nie teraz,
chcę to zakończyć, odciąć się.

Gdyby to wszystko było takie łatwe... a związki, byłe związki, niedoszłe związki, to wszystko jest skomplikowane, tak bardzo, że czasem potrafi opanować cały system myślowy i przejąć sterowanie.

Jak daleko trzeba by uciec, żeby wyzbyć się tych męczących wspomnień?
Jak głęboko można by je zakopać, żeby się nie wydostały?

Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś.
Antoine de Saint-Exupéry
 
Niektórzy są po prostu na to za słabi, a ich ego dominuje rozum.

Pozdrawiam,
[muffinka.]
 

4 komentarze:

Ela D. pisze...

Ślinotok normalnie!!!!
Wyglądają obłędnie:):)
serdeczności!
Tapenda

Martha pisze...

Bardzo piękne ta chałki! ; )
Obłęd!

gin pisze...

Jeny, jaki to musiało być dobre... Uwielbiam kardamon :)
Ja uciekłam do Anglii. Podziałało ;)

Kamciss pisze...

Na jutrzejsze śniadanko byłaby idealna :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...