Delikatny, zainspirowany różaną w latte, podawaną w Tchibo, z białą czekoladą, jadalnymi płatkami róży, na kakaowo-owsianym spodzie.
Różany sernik z białą czekoladą
150g ciasteczek
2 łyżki masła
1 kg sera na sernik (temperatura pokojowa)
4 jajka (temperatura pokojowa)
4 łyżki wody różanej
160g cukru
100g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
100g kremówki
100g białej czekolady
odrobina różowego barwnika w proszku
łyżka mleka
2 łyżki wody różanej
róża ze sprawdzonej kwiaciarni
Ciasteczka zmiksuj na pył, masło rozpuść. Połącz składniki. Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciasteczkową masę na spód. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz 10 minut.
Składniki na sernik zmiksuj albo wymieszaj trzepaczką. Wylej na podpieczony spód i piecz godzinę i 20-30 minut w 160 stopniach.
Zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Aby przygotować polewę ropuść czekoladę w kąpieli wodnej. W mleku i wodzie różanej ropuść barwnik, dodaj do gotującej się czekolady, wymieszaj. Mogą powstać grudki, które podczas gotowania w kąpieli wodnej się rozpuszczą. Gotową polewę rozmaruj na cieście.
Płatki róży dokładnie umyj i osusz, rozłóż na serniku.
Przechowuj w lodówce.
.................................................................................
Czasem w życiu bywa tak, że czegoś brakuje i wtedy nic nie jest w stanie tego braku zastąpić. Pustka nie do wypełnienia, dziura bez dna.
Szukam, ciągle widzę... obce twarze.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
2 komentarze:
jadłabym <3
http://aniapiotrowicz.blogspot.com/
Wspaniały sernik. : )
Uwielbiam różę!
Prześlij komentarz