Delikatny, kremowy z akcentem dulche de leche (masy krówkowej), na czekoladowo-cynamonowym spodzie z chrupiącą czekoladą na wierzchu i słodką polewą.
Sernik z dulche de leche na czekoladowym spodzie
100g masła
żółtko
50g cukru pudru
140-160g mąki pszennej
10g kakao
1 kg sera na sernik
4 jajka
32g cukru waniliowego
1/2 - 3/4 szklanki cukru
200g dulche de leche
2 łyżki likieru o smaku tiramisu (możecie użyć innego, np. amaretto)
200g dulche de leche
2 łyżki likieru
płatki czekoladowe (100g)
Masło rozetrzyj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem, podziurkuj je i piecz 15 minut w 180 stopniach.
Składniki na sernik dokładnie zmiksuj. Wylej na upieczony spód i piecz 60-80 minut w 160 stopniach. Stopień upieczenia sprawdź patyczkiem. Zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, żeby nie opadł. Aby przygotować polewę zmiksuj dulche de leche z likierem. Rozsmaruj na serniku, posyp czekoladą i gotowe! Przechowuj w lodówce.
...........................................................
Pozdrawiam,
[muffinka.]
5 komentarzy:
Moje smaki, zdecydowanie<3
Idealny <3
Wygląda obłędnie! ;)
Świetne zdjęcia!
Pyszności <33
Pyszności <33
Prześlij komentarz