poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Sernik z dulche de leche na czekoladowym spodzie


Delikatny, kremowy z akcentem dulche de leche (masy krówkowej), na czekoladowo-cynamonowym spodzie z chrupiącą czekoladą na wierzchu i słodką polewą.


Sernik z dulche de leche na czekoladowym spodzie

100g masła
żółtko
50g cukru pudru
140-160g mąki pszennej
10g kakao

1 kg sera na sernik
4 jajka
32g cukru waniliowego
1/2 - 3/4 szklanki cukru
200g dulche de leche
2 łyżki likieru o smaku tiramisu (możecie użyć innego, np. amaretto)

200g dulche de leche
2 łyżki likieru

płatki czekoladowe (100g)

Masło rozetrzyj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem, podziurkuj je i piecz 15 minut w 180 stopniach.
Składniki na sernik dokładnie zmiksuj. Wylej na upieczony spód i piecz 60-80 minut w 160 stopniach. Stopień upieczenia sprawdź patyczkiem. Zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, żeby nie opadł. Aby przygotować polewę zmiksuj dulche de leche z likierem. Rozsmaruj na serniku, posyp czekoladą i gotowe! Przechowuj w lodówce.

 ...........................................................

Pozdrawiam,
[muffinka.]

5 komentarzy:

Angie pisze...

Moje smaki, zdecydowanie<3

Gosia Szulc pisze...

Idealny <3

Martha pisze...

Wygląda obłędnie! ;)
Świetne zdjęcia!

Zakręcona pisze...

Pyszności <33

Zakręcona pisze...

Pyszności <33

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...