Przepis na brownie pochodzi z Grecji, natomiast mascarpone, golden syrup i beziki to już moja wariacja, która idealnie pasuje do czekoladowego ciasta.
Jeśli skrócisz czas pieczenia o kilka minut wyjdzie Ci lava cake!
Brownie z czekoladowo-cynamonowymi bezami
brownie:
50g gorzkiej czekolady
50g masła
2 żółtka
25g cukru pudru
białko
szczypta soli
30-35g mąki pszennej
beziki:
białko
szczypta soli
50g cukru
szczypta cynamonu
łyżeczka kakao
oraz:
2 łyżki mascarpone
3-4 łyżki golden syrup lub miodu
Zacznij od bezików. Przygotuj je kilka godzin wcześniej. Ubij białko ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier, kakao, cynamon i ubijaj dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Przełóż masę do szprycy i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 2cm beziki. Piecz 3 minuty w 180 stopniach, a następnie 30-35 minut w 140 stopniach. Zostaw na kilka godizn w uchylonym piekarniku do wysuszenia.
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem, białko ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z żółtkiem. Następnie wlewaj powoli, ciągle ubijając, czekoladę do masy jajecznej. Gdy będzie jednolita, wmieszaj mąkę. Nałóż do papilotek - użyłam silikonowych. Piecz 12-15 minut w 180 stopniach.
Beziki od spodu posmaruj mascarpone i golden syrup, przylepiaj je do brownie. Podawaj na talerzu oblanym golden syrup.
.........................................
Zniknęłam ostatnio, wiem.
I mam wrażenie, że nie tylko z bloga.
Potrzebuję kilku tygodni, żeby zmienić coś, co jest nie do zaakceptowania.
A wtedy powinno być dobrze.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
7 komentarzy:
świetny pomysł! W pełni akceptuje :>
pięknie wyglądają! perfekcyjnie podane, a smakiem zachwycą pewnie nie jedną osobę :)
genialny pomysł z tymi bezikami! :] wygląda przeuroczo Twoja babeczka.
przecudne!
Ja lubie takie mega wilgotne brownie jeszcze płynne w środku a więc napewno skrócę trochę czas pieczenia . :)
Te beziki wyglądają świetnie, muszą nadawać fajnej struktury dla całości: ))
Obłędnie wyglądają! :)
Prześlij komentarz