Apple Slab Pie, ciasto ma strukturę płyt, smakuje zupełnie inaczej i idealnie komponuje się z przyprawionymi jabłkami, których sekret tkwi w dodatku soku z cytryny. Takiej szarlotki nie jadłeś! Chrupiąca i najlepsza na ciepło.
Apple Slab Pie - szarlotka
235g mąki pszennej
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
łyżeczka soli
170g masła (użyłam irlandzkiego, polecam)
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
5 szklanek jabłek pokrojonych w kostkę, wcześniej obranych
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
szczypta soli
jajko
do podania: cukier puder, golden syrup, lody
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, zagnieć z masłem, połącz z wodą, wyrób ciasto i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
W międzyczasie jabłka wymieszaj z pozostałymi składnikami na nadzienie.
Foremkę (użyłam kwadratowej) spryskaj tłuszczem w sprayu bądź wysmaruj masłem. Wylep połową ciasta, tworząc również boki. Wyłóż nadzienie. Rozwałkuj resztę ciasta, dokładnie zlep ze spodem, ponacinaj w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 40 minut w 180 stopniach.
Podawaj na talerzu obsypanym cukrem, polane golden syrupem lub karmelem.
.................................
Wolałabym być gdzieś indziej,
wolałabym nie być w obecnej sytuacji,
wolałabym wiedzieć, czy mogę coś jeszcze naprawić,
wolałabym, żeby trzeci raz, jeśli się zdarzy, był tym ostatnim.
Czechy, nie porwały mnie tak jak Anglia, aczkolwiek gulasz z dzika z knedlikami w miejscowej restauracji w Kralikach, był niesamowity. Zarówno widok z góry, na którą z trudem się wdrapałam.
Przynajmniej, przynajmniej wtedy mniej myślałam.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
Dużo biegaj i piecz, to najlepiej uwalnia od myślenia :*
obłędna szarlotka :)
świetne foty, zakochałam się w tych kurkach :D
Szarlotka wygląda mega apetycznie!
Piękne migawki: )
Dodatek cytryny faktycznie ma duże znaczenie :)
Prześlij komentarz