niedziela, 5 stycznia 2014

Jabłka na karmelu w czekoladowym cieście.


Połówki jabłek, zatopionych w karmelu z kawałkami karmelu i czekoladowym cieście. Jedna porcja nie wystarczy :)



Jabłka w karmelu w czekoladowym cieście
(prostokątna blacha)

4-5 jabłek

szklanka cukru
szklanka wody

2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
jajko

1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i przekrój na pół.
Z cukru i wody usmaż karmel.
Wylej go na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż jabłka. Odstaw.
Masło, mleko, cukier zagotuj do połączenia się składników. Gdy masa ostygnie połącz ją z jajkiem. Następnie do miski przesiej suche składniki, wymieszaj z mokrymi. Wylej na jabłka. Piecz w 180 stopniach 25-30 minut.

.............................................................

Niby 19 dni do lotu gdzieś daleko, 1500km stąd.
Niby nic się nie zmieniło, prawie nic.
Otaczają nas emocjonalni inwalidzi, poranieni, skrzywdzeni przez innych ludzie.
Być silna, pomimo braku sił.

Pozdrawiam,
[muffinka.]


6 komentarzy:

Natalie pisze...

Zgadzam się w 100% mnie jedna porcja na pewno by nie zadowoliła ;)
Cudowności !

Salvador Dali pisze...

o matulu... <3
brak słów!

whiness pisze...

Zakochałam się, zakochałam :)
Karmel, czekolada, a w tym wszystkim odnalazły się jabłka. Masz pomysły.

marianna pisze...

Nie widziałam jeszcze w takiej formie, ale połączenie jabłko karmel czekolada nie może się nie udać. Wygląda pięknie i intrygująco!

1500 km w którą stronę - dokąd wybywasz?

Pozdrówki

Jey pisze...

nigdy jeszcze tak wspaniale podanych jabłek nie widziałam! koniecznie muszę też takie coś zrobić. zapowiada się raj dla podniebienia :)

muffinka pisze...

Marianna,
do Manchesteru :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...