Zdrowa owsiana tarta z delikatnym waniliowym kremem i nektarynkami.
Owsiana tarta z kremem waniliowym i nektarynkami
150g mąki owsianej
50g płatków owsianych
50g cukru pudru
żółtko
100g masła
2 opakowania serka danio
3 żółtka
łyżka cukru
czubata łyżeczka żelatyny
2 łyżki mleka
3 nektarynki
Masło rozetrzyj palcami z mąką, cukrem, połącz z żółtkiem, a na końcu z płatkami. Zagnieć kulę z ciasta i schowaj do lodówki na pół godziny.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Do żółtek dodaj danio, wymieszaj i połącz z żelatyną, ciągle miksując.
Nektarynki umyj i pokrój.
Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia (uprzednio wysmaruj ją masłem, wtedy papier będzie lepiej przywierał). Następnie palcami wyłóż ciasto. Podziurkuj widelcem i piecz 20-25 minut w 180 stopniach.
Na ostudzony spód wylej krem, udekoruj nektarynkami i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
.............................
Czekam jeszcze około 615 dni...
Czekam by móc się realizować, spełniać marzenia, zamknięte na razie w słoiku, zbierającym kurz, gdzieś na półce.
Czekam, aż skończę odgrywać swoją rolę w pewnym przedstawieniu i będę mogła zrobić to, co powinno mieć miejsce już dawno temu.
Czasem nawet czekam już na wrzesień, a czasem już na październik.
Życie ma swoje tempo i swoje plany wobec nas, nic nie mogę przyśpieszyć.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
2 komentarze:
W koncu sie doczekasz :)
A tarta wyglada pysznie!
Piękna ta tarta: )
Prześlij komentarz