sobota, 3 sierpnia 2013

Prosta, zdrowa tarta owsiana z czekoladowym ganache, migdałami i malinami.


Krucha tarta wykonana tylko i wyłącznie z mąki owsianej, z domieszką otrębów owsianych, czekoladowe ganache z gorzkiej czekolady, malinki, migdały i skórka cytrynowa.
Po-e-zja!







Tarta owsiana z czekoladowym ganache, migdałami i malinami
(forma to tarty)

150 mąki owsianej
ok. 1/2 szklanki otrębów owsianych
100g masła
żółtko
50g cukru pudru

200g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki kremówki - 200ml

opakowanie malin
2 garści migdałów
skórka otarta z jednej cytryny

Masło rozetrzyj palcami z mąką, cukrem, połącz z żółtkiem, a na końcu z otrębami. Zagnieć kulę z ciasta i schowaj do lodówki na pół godziny.
Kremówkę podgrzej, czekoladę połam do kawałki, włóż do miski i zalej gorącą śmietanką. Dokładnie wymieszaj, połącz z posiekanymi migdałami i odstaw.
Formę to tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem, które podziurkuj widelcem. Piecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudź, rozprowadź ganache, włóż malinki, wstaw do lodówki na godzinę, posyp skórką cytrynową, podawaj.
Trzymaj w lodówce!

.....................................

Show must go on.
Od dziś zaczynam pracę, 2,5 miesiąca wakacji, czyli nierobienia niczego więcej prócz spędzania czasu w kuchni, nad basenem lub na plaży.
Jeszcze niecały miesiąc tego przedstawienia, a co potem?
Tego nie wie nikt.

Pozdrawiam,
[muffinka.]

4 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

i kto by pomyślał, że słodycze też mogą być zdrowe? :]

kuchcikOla pisze...

zdrowa i pyszna! :)

dżags pisze...

I jak wygląda!

Gosia pisze...

przepysznie wygląda - muszę spróbować :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...