Pankejkosmakosze!
Specjalnie dla Was szybki w przygotowaniu i prosty syrop cynamonowy, którym
oblewamy nasze pancakes i dekorujemy nektarynkami lub innymi świeżymi owocami!
(3-4 porcje)
ciasto:
jajko
filiżanka mleka
3-4 łyżki cukru
ewentualnie: kilka kropel esencji waniliowej
szczypta soli
oraz:
nektarynka
syrop cynamonowy (przepis poniżej)
Jajko wymieszaj trzepaczką z mlekiem i cukrem. Mąkę przesiej wraz z sodą i solą do mokrych składników. Połącz wszystko i odstaw na chwilę.
Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po sporej łyżce ciasta. Obracaj w momencie pojawienia się pierwszych pęcherzyków na powierzchni. Ja po tym obróceniu smażę jeszcze raz z każdej strony po kilka sekund.
Polewaj syropem cynamonowym i dekoruj kawałkami nektarynki.
Smacznego!
przepis
autorski
(duży słoik)
4 szklanki cukru
1 szklanka wody
1-2 łyżki cynamonu mielonego
szczypta soli
Do rondelka wlej wodę, wsyp
cukier i cynamon. Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut, do momentu gdy roztwór
osiągnie konsystencję syropu i będzie jednolity.
Przelej do słoika, zakręć i
gotowe.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Lecz gdy nie pada, to wieczorami podczas zachodu słońca lubię
pojechać na dość wysunięty w morze, kamienny falochron. Usiąść po turecku i
wpatrywać się w piękny horyzont lub usiąść tyłem do morza, a przodem do lądu,
położyć się i spoglądać do góry nogami. To
dopiero niesamowity widok. Falujący, ruszający się, ciemnoniebieski sufit i
błękitny grunt z puchatymi chmurkami. Na to wszystko pada złotopomarańczowe
światło chowającej się kuli. I jeszcze lubię zamknąć oczy i słuchać, jak fale
rozbijają się pode mną, a może nade mną?
Pancakes
przepis autorski
(3-4 porcje)
ciasto:
jajkofiliżanka mleka
3-4 łyżki cukru
ewentualnie: kilka kropel esencji waniliowej
1 1/2 filiżanki mąki pszennej (lub orkiszowej, żytniej, owsianej itd.)
płaska łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli
oraz:
nektarynka
syrop cynamonowy (przepis poniżej)
Jajko wymieszaj trzepaczką z mlekiem i cukrem. Mąkę przesiej wraz z sodą i solą do mokrych składników. Połącz wszystko i odstaw na chwilę.
Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po sporej łyżce ciasta. Obracaj w momencie pojawienia się pierwszych pęcherzyków na powierzchni. Ja po tym obróceniu smażę jeszcze raz z każdej strony po kilka sekund.
Polewaj syropem cynamonowym i dekoruj kawałkami nektarynki.
Smacznego!
Syrop cynamonowy
przepis
autorski
(duży słoik)4 szklanki cukru
1 szklanka wody
1-2 łyżki cynamonu mielonego
szczypta soli
Do rondelka wlej wodę, wsyp
cukier i cynamon. Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut, do momentu gdy roztwór
osiągnie konsystencję syropu i będzie jednolity.
Przelej do słoika, zakręć i
gotowe.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ciągle pada…
Szkoda, że teraz pada.
Pozdrawiam,
muffinka
10 komentarzy:
Pyszne! ten syrop cynamonowy brzmi zachecajaco, fajna odmiana od klonowego ;)
Mniam! A już się martwiłam "skąd ja wezmę syrop cynamonowy?!" :) Pada, pada i nie zapowiada się, żeby miało przestać. Szkoda, że u mnie nie ma nigdzie takich pięknych widoków. Pozdrawiam!
genialne połącznie a widok obłędny!
A niech pada, przynajmniej człowiek ma ochotę jeść smakołyki :D
A jaką pojemnosć ma Twoja filiżanka ?
syrop jak najbardziej do wypróbowania :)
Ervisha,
filiżankową :)
Czyli 125ml.
Pozdrawiam ciepło!
Uwielbiam nektarynki, pychotka :)
totalny obłęd;)
nie wiem, czy to "wina" Twojego bloga, czy może we mnie się coś spontanicznie obudziło, ale ... polubiłam kuchnię ;))
dzięki za świetne przepisy!
Prześlij komentarz