Zmielone orzechy ziemne z dodatkiem oleju z pestek winogron, czekolady i esencji pomarańczowej. Idealne na kanapkę jak i do wyjadania łyżeczką.
Masło orzechowo-czekoladowo-pomarańczowe
przepis autorski
(mały słoiczek)150g orzechów ziemnych solonych (puszka)
1 łyżka oleju z pestek winogron2 łyżki cukru palmowego (zacznij od jednej, a później próbując, dodawaj więcej)
1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej
szczypta soli
25 g gorzkiej czekolady
zamiast orzechów ziemnych – orzechy nerkowca, blanszowane migdały
zamiast oleju z pestek winogron – olej słonecznikowy bądź oliwa (olej z pestek winogron ma orzechowy posmak, więc jest idealny do masła orzechowego, w przypadku pozostałych będą wyczuwalne)zamiast cukru palmowego – cukier puder, cukier waniliowy lub cukier brązowy
zamiast esencji pomarańczowej – skórka z 1/2 pomarańczy (sparzonej)
zamiast gorzkiej czekolady – mleczna, biała lub łyżeczka kakao
Orzechy z olejem zmiksuj w malakserze. Dodaj cukier, sól i esencję.
Czekoladę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj do masła i zamieszaj.
Przełóż do słoiczka.
Przechowuj w lodówce do 2 tygodni, choć pewnie zniknie szybciej jak u mnie po paru godzinach:)
Do masła możesz dodać inną esencję, np. cytrynową, lub łyżeczkę wody różanej.
Do przygotowania masła orzechowego możesz użyć orzechów w karmelu (klik), będzie jeszcze smaczniejsze!
A jeśli masz uczulenie na orzechy, to zrób krem ciasteczkowy (klik) !
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
To masło wspominam, jako bardzo brutalne, gdyż zakończyło żywot elektrycznego młynka do kawy (w dodatku nie mojego, tylko M.). Już zdążyłam sobie zakupić nowy, ręczny. Żeby mnie nie kusiłoby użyć go w celu mielenia czegoś innego niż kawa.
Nadal jestem przykuta do łóżka. Na szczęście przyjechała babcia, której bardzo dziękuję za śniadanie do łóżka, o którym tak zawsze marzyłam!W takie dni, kiedy nic się nie chce, kiedy można odpocząć, zrelaksować się, nie stresować mam ochotę na gorącą czekoladę. Nie mogę sobie zrobić prawdziwej, z powodu kontuzji, więc piję taką, z Delecty. Moim faworytem jest ta z dodatkiem pomarańczy.
Aby przygotować najpyszniejszą czekoladę z proszku (nie lubię półproduktów, więc robię z nimi, co się da, żeby nie przypominały mi, czym są):
Nalej do kubka 75 ml wrzątku i 50 ml gorącego mleka. Wsyp zawartość torebki i mieszaj przez 3-5 minut przy pomocy spieniacza do mleka, który przy okazji utworzy pyszną piankę, na powierzchni czekolady.
Przelej do filiżanki i gotowe!
Weronika
PS Na tym zdjęciu czekolada nie jest spieniona. :)
4 komentarze:
Istne czekoladowe szalenstwo. Jakie apetyczne zdjęcia;)
Masło orzechowe uwielbiam!!w połączeniu z pomarańczą jest pewnie równie dobre a może i nawet lepsze.
Czemu, ach, czemu mi to robisz? Najchetniej wlozylabym lyzeczke w ekran i siegnela po troche tego masla :)
wygląda super, dobrze mieć takie masełko pod ręką :)))
Prześlij komentarz