Burak?
Owszem był, z gorzką czekoladą, bądź kakao, ale z białą? Kosmos i to jaki puszysty!
Buraczane muffiny z białą czekoladą
200g buraka
50ml mleka125ml oleju
1 jajko
140g cukru
160-190g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g białej czekolady pokruszonej
Obierz i ugotuj, ostudź, zetrzyj buraki.
Nagrzej piekarnik do 180oC.Wymieszaj mleko, olej, jajko i cukier. Przesiej mąkę z sodą, połącz z mokrymi składnikami, burakami i czekoladą.
Nałóż do 4/5 wysokości papilotek, piecz 20-25 minut.
Czy są gotowe możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka włożonego w środek muffiny.
Posyp cukrem pudrem po wystudzeniu.
.............................................................................................................................................
Coraz rzadkiej piekę dla siebie, dla bloga.
Wczorajsza sytuacja była bardzo miła i dała mi dużo do myślenia.
To Ty prowadzisz tego bloga? - zapytała jakaś dziewczyna, stojąca w kolejce do toalety.
Bo zastanawialiśmy się ze znajomymi czy Ty to muffinka.
Mam teraz najwspanialszy okres w życiu, na który sobie zapracowałam i mogę sobie na niego pozwolić.
Na całe szczęście wiem, co chcę robić - wyciskać szprycą krem na cupcakesy, trzepać trzepaczką, wałkować, sypać magicznym pyłem, przesiewać, wyrabiać, dekorować i oczywiście łapać szczęście garściami.
Jak każdy, miałam trudny okres, po którym się odradzam, odnajduję siebie w tym wszystkim, poznaję.
I idę do przodu :)
Pozdrawiam,
[muffinka.]
1 komentarz:
Ciekawe połączenie! :)
Prześlij komentarz