Naked cake z truskawkami
(21 cm)
ciasto:
5 jajek
150g cukru
140g mąki pszennej tortowej
kilka kropel esencji cytrynowej (używam z sycylijskich cytryn)
poncz:
herbata owocowa posłodzona brązowym cukrem
krem:
500ml kremówki 36%
2 łyżki cukru dark muscovado
kilka kropel esencji waniliowej
350g truskawek
garnish:
150g truskawek
pył z pistacji
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Cukier dodawaj partiami, ciągle miksując.
Następnie po jednym żółtku, miksując już na mniejszych obrotach.
Przesiej mąkę, którą również dodawaj do masy partiami, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Tortownicę 21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Boki powinny wystawać poza foremkę, gdyż chcemy uzyskać wysoki biszkopt.
Piecz 50-55 minut w 170 stopniach. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto i zrzuć na podłogę. Następnie wyjmij delikatnie z formy i pozbaw papieru do pieczenia. Zostaw do ostygnięcia.
Zagotuj herbatę w pół szklanki wody, posłodź.
Ubij kremówkę, zaczynając od najniższych obrotów, stopniowo je zwiększając. Pod koniec dodaj cukier i esencję. Połowę truskawek pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z kremem. Drugą w grube plasterki.
Przekrój ciasto na trzy blaty. Każdy nasącz ponczem. Przełóż kremem i na brzegach ułóż plastry truskawek.
Udekoruj truskawkami i pyłem pistacjowym.
Przed podaniem schłodź w lodówce.
5 miesięcy mnie tu nie było.
Częściej znaleźć mnie można na Instagramie(klik) i Facebooku(klik),
a to wszystko przez to, że od grudnia jestem KUCHARZEM we wrocławskiej restauracji Parish Gastropub(klik), znajdującej się w Pasażu Pokoyhof. Oprócz tego piekę na zamówienie do Teatru Lalek i odliczam dni do matury :)
W wakacje ruszam z moim lokalem, gdzie będziecie mogli przyjść, skosztować i zamówić sobie moje słodkości do domu, na imprezy, szkolenia, konferencje.
Jeśli chodzi o cateringi na wesela, jest jeszcze kilka wolnych terminów na ten sezon.
Postaram się bywać tu częściej!
Pozdrawiam,
[muffinka.]
1 komentarz:
Ależ jesteś zapracowana!
Powodzenia :)
Prześlij komentarz