Tarta z kremem z białej czekolady, mango i wędzonym kokosem
ciasto kruche:
100g zimnego masła
150g mąki pszennej
50g cukru pudru
żółtko
krem:
200g białej czekolady
500g mascarpone
sok z mango pozostały po krojeniu
dekoracja:
bardzo dojrzałe mango
garść wiórek kokosowych
Masło pokrój na małe kawałki. Z podanych składników zagnieć ciasto. Formę do tarty posmaruj masłem, wyłóż ciastem, ponakłuwaj widelcem. Schowaj do lodówki na poł godziny. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Mango pokrój, przy dojrzałym będzie to kłopotliwe. Odsącz z soku.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mascarpone utrzyj mikserem, zwolnij obroty i powoli dodawaj ostudzoną białą czekoladę, wymieszaj z sokiem z mango.
Wiórki wsyp na patelnię i wędź przez 5 minut na najmniejszym ogniu ciągle mieszając.
Na upieczony spód wyłóż krem, może się wydawać rzadki, ale zastygnie w lodówce. Na to mango i wiórki kokosowe.
Włóż do lodówki na kilka godzin.
................................................................................................................
Znacie wrocławskie, a raczej kiełczowskie, Mlekiem i Miodem (klik) ?
Tam możecie skosztować moich wypieków :)
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
pyszności.
musi być cudowne. wypróbuję na pewno, dzięki!
Wędzony kokos? Zaciekawiłaś mnie :)
Mango moja miłość, więc już lubię tę tartę.
Prześlij komentarz