piątek, 7 marca 2014

Tort kokosowo-karmelowo-czekoladowy.


Ciasto kokosowe, czekoladowe ganache z mlecznej czekolady, ciasto waniliowe, double cream, ganache i prażone płatki kokosa, które są smaczniejsze niż wiórki i bardziej wyraziste. Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bo tylko przy pomocy kilku machnięć trzepaczką.






Tort kokosowo-karmelowo-czekoladowy

ciasto kokosowe:
1/2 kubka mleka kokosowego (kubek ma 300ml)
1/3 kubka cukru
2 łyżki masła

jajko

1/2 kubka mąki samorosnącej

ciasto waniliowe:
1/2 kubka mleka
1/3 kubka cukru
2 łyżki masła

jajko
ekstrakt waniliowy

ponad 1/2 kubka mąki samorosnącej

krem:
3/4 kubka kremówki (double cream)
200-220g czekolady mlecznej

oraz:
50ml kremówki (double cream)
dwie garści płatków kokosa
syrop klonowy do nasączenia
baton karmelowy (np. daim albo krówki)

Mleko zagotuj z cukrem i masłem, ostudź, wymieszaj trzepaczką z jajkiem i połącz z mąką. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 16-18 cm. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach.
Ostudź i tak samo postąp z ciastem waniliowym.
Aby przygotować krem zagotuj kremówkę i zalej nią połamaną czekoladę. Wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki.
Następnie nasącz ciasta syropem klonowym. Ciasto waniliowe posmaruj czekoladowym ganache, posyp podprażonymi przez kilka minut płatkami kokosa, pokruszonym batonikiem karmelowym, nakryj drugim ciastem, posmaruj kremówką. Całe ciasto udekoruj pozostałym ganache i płatkami kokosa. Wstaw do lodówki i gotowe!


..................................................................


Schowałabym się gdzieś.

Pozdrawiam,
[muffinka.]

 

4 komentarze:

Aurora pisze...

Najrozsądniej byłoby się schować w środku takiego ciasta :)

Gosia Szulc pisze...

obłędne!

whiness pisze...

Kokos, karmel i czekolada. Wybrałaś najlepsze smaki tej ziemi i zamknęłaś w jednym torcie. Składam ręce, proszę o nic więcej jak kawałek tego cudu. ;)

Angie pisze...

Połączenie tych wszystkich cudownych smaków daje pewnie tort, w którym zakochałby się każdy. Ja na pewno; )

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...