Biscotti oznacza podwójnie pieczone.
Wiele o nich słyszałam, widziałam je w różnych postaciach i pewnego dnia z braku masła postanowiłam spróbować i wiecie co?
Są zdrowe, cynamonowe i pyszne!
Pełne mąki owsianej i żurawiny, bez dodatku tłuszczu!
A jak ładnie się sprzedawały w miejscu, w którym pracuję :)
Biscotti cynamonowe z żurawiną
120g mąki pszennej
50g mąki owsianej
50g mąki kukurydzianej
35g cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
50g suszonej żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć razem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kulę z ciasta i mokrymi rękami uformuj podłużny wałek o średnicy mniej więcej jak na zdjęciu (robiłam to na oko, mając w głowie obraz prawdziwych biscotti po upieczeniu).
Piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie ostudź przez 10 minut i pokrój w 0,5cm-1cm talarki bardzo ostrym nożem. Piecz w tej samej temperaturze po 5 minut z każdej strony, ostudź, schowaj do puszki i gotowe!
.................................................
Chciałam Wam na początku gorąco polecić coś takiego jak mrożony jogurt, który jest bardzo niskokaloryczny, zdrowy dzięki kulturom bakterii i dodatkom jakie sobie do niego dobierzecie!
W mojej kawiarni, którą planuję nad morzem na sezon na przyszły rok, napewno znajdzie się taka maszyna.
W międzyczasie pracuję.
Tym pochłonięte są moje myśli, gdzieś w innych zakamarkach jest kawiarnia, a gdzieś na końcu teraźniejszość, która jest dziwna, niezrozumiała, może nawet bez sensu...
Pozdrawiam,
[muffinka.]
7 komentarzy:
Biscotti wyglądają świetnie, a taki mrożony jogurt miałam okazję jeść, faktycznie jest bardzo smaczny: )
A co to za miejsce, gdzie mozna Twoich wypieków spróbować??? ;)
Bardzo apetyczne :) Z chęcią spróbuję :)
Wyglądają apetycznie :) Aż szkoda, że w akademiku nie mam piekarnika. Ale może spróbuje się kiedyś szarpnąć jak będę w domu :)
Wyglądają smakowicie i tak żurawina pycha:)
No bo kupujacy wiedza, co dobre :)
Mam w planach od dłuższego czasu samodzielne upieczenie biscotti, Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
Prześlij komentarz