Krucha tarta wykonana tylko i wyłącznie z mąki owsianej, z domieszką otrębów owsianych, czekoladowe ganache z gorzkiej czekolady, malinki, migdały i skórka cytrynowa.
Po-e-zja!
Tarta owsiana z czekoladowym ganache, migdałami i malinami
(forma to tarty)
150 mąki owsianej
ok. 1/2 szklanki otrębów owsianych
100g masła
żółtko
50g cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki kremówki - 200ml
opakowanie malin
2 garści migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
Masło rozetrzyj palcami z mąką, cukrem, połącz z żółtkiem, a na końcu z otrębami. Zagnieć kulę z ciasta i schowaj do lodówki na pół godziny.
Kremówkę podgrzej, czekoladę połam do kawałki, włóż do miski i zalej gorącą śmietanką. Dokładnie wymieszaj, połącz z posiekanymi migdałami i odstaw.
Formę to tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem, które podziurkuj widelcem. Piecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudź, rozprowadź ganache, włóż malinki, wstaw do lodówki na godzinę, posyp skórką cytrynową, podawaj.
Trzymaj w lodówce!
.....................................
Show must go on.
Od dziś zaczynam pracę, 2,5 miesiąca wakacji, czyli nierobienia niczego więcej prócz spędzania czasu w kuchni, nad basenem lub na plaży.
Jeszcze niecały miesiąc tego przedstawienia, a co potem?
Tego nie wie nikt.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
i kto by pomyślał, że słodycze też mogą być zdrowe? :]
zdrowa i pyszna! :)
I jak wygląda!
przepysznie wygląda - muszę spróbować :)
Prześlij komentarz