Delikatny sernik z kawałkami białej czekolady, z lekką nutką mylącego karmelu, a to dzięki orzeszkom przypieczonym z miodem na spodzie, odrobinką kawałków brzoskwiń i chrupiącą skorupką z mlecznej czekolady.
Czekoladowy sernik na spodzie z orzeszków ziemnych
100g orzeszków ziemnych
2-3 łyżki płynnego miodu
250g mascarpone
50g białej czekolady
jajko
40g cukru trzcinowego
opakowanie cukru waniliowego
łyżka likieru z orzechów włoskich
50g białej czekolady
nektarynka/brzoskwinia
100g gorzkiej czekolady
Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Orzeszki wymieszaj z miodem i wyłóż na spód tortownicy. Piecz 10 minut.
Pierwszą część białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a drugą posiekaj. Gorzką czekoladę też rozpuść.
Ser wymieszaj z jajkiem, cukrami, likierem i białą czekoladą w dwóch postaciach.
Nektarynkę pokrój w kostkę, wyłóż na spód, zalej masą serową, polej gorzką czekoladą po wierzchu. Piecz 30-40 minut w 160 stopniach.
....................................................................
Wiem, że to niefajnie tak wstawiać zdjęcia, prawie nic nie mówić i uciekać, ale został mi jeszcze tydzień i nagle zrozumiałam, że muszę z tych dni wycisnąć najwięcej jak się da, bo takiej okazji przez najbliższe 10 miesięcy nie będzie!
Pozdrawiam,
[muffinka.]
7 komentarzy:
obłędny!! na pewno pyszny, bo wygląda niesamowicie ;)
Idź, korzystaj z życia, baw się dobrze!
...ale nie zapomnij wstawić przepisu na to cudo :)
O mamo, ja chcę przepis na to!
Wygląda idealnie *.*
Czekam na przepis :)
Mmm...czekoladowy sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych połączeń na świecie :) Musi być pyszny!
Także czekam na przepis i kiedyś spróbuję swoich sił w domu :) Może na święta
Az mi slinka pociekla. Czekam na przepis! (Spod z orzeszkow ziemnych, mrrrr....)
Prześlij komentarz