Słodko-kwaśna konfitura z rabarbaru z nutką cynamonu, idealna do zrównoważenia czegoś mocno czekoladowego, jak nutellobrownie (klik), idealna do zrobienia lodów (przepis za kilka dni) oraz do chałki z masełkiem.
Rabarbarowa konfitura z nutką cynamonu
(1l)
1kg rabarbaru (zważony po obraniu i pokrojeniu)
1kg cukru
szklanka wody
łyżeczka cynamonu
Obrany i pokrojony rabarbar zasyp 500g cukru i odstaw na kilka godzin.
Z reszty cukru i wody zagotuj syrop, następnie wrzuć tam rabarbar w cukrze, wraz z sokami, które puścił, dodaj cynamon i smaż przez 1,5 - 2h.
Konfiturę przełóż do słoików (4 sztuki po 250ml) i zapasteryzuj, czyli włóż do garnka ze wrzątkiem, który będzie sięgał do 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
.....................................................................
Jest dobrze,
idę do przodu, sama po wuludnionej plaży, przeciskam się przez mgłę, na twarzy mam jej milimetrowe kropelki, uspokajam się, odprężam.
Czekam na maliny, na jeżyny, na jagody, na polskie truskawki oraz na moment, w którym znikną małe bzyczące złośniki.
Niebawem zniknie rabarbar, ale czaruję jeszcze z ostatnich zapasów crumble i lody rabarbarowo-karmelowe.
Wszyscy na coś czekamy, prawda?
Pozdrawiam,
[muffinka.]
6 komentarzy:
Muszę to ogarnąć, uwielbiam cynamon i rabarbar, zrobię na pewno.
Chętnie bym takiej spróbowała.
Mam rabarbar - robię! :) Skusiłaś mnie nadzwyczaj skutecznie.
Koniecznie muszę zrobić bo jestem bardzo ciekawa tego smaku :)
Na maliny tez czekam, jak co roku.
Konfitura intrygujaca! Troche zaluje, ze nie mam cierpliwosci do przetworow...
Ja właśnie zrobiłam ową konfiturę z Twojego przepisu,będę degustować jutro,ale zapowiada się rewelacyjnie i obłędnie pachnie,zamieszczę przepis na dniach u mnie na blogu oczywiście z informacją,że przepis pochodzi z tego bloga, pozdrawiam ciepło.(nogawkuchni.blogspot.com)
Prześlij komentarz